Kada pođem u minsko polje, djeca me izljube

Na osnovu naše priče o teškom životu Sulejmana Zećirija iz Hadžića kod Sarajeva, čije je radno mjesto u minskom polju, ekipa Nove TV iz Zagreba snimila je dokumentarni film “Život u minskom polju”.

Život na kocki

Ni kolege iz Hrvatske nisu mogle vjerovati da u Bosni i Hercegovini još ima ljudi koji na ovaj način zarađuju hljeb, gdje svakodnevno stavljaju život na kocku da bi prehranili porodicu.

Dok privilegirani godinama harače državnu imovinu, dok su sa svim i svačim osigurali i unuče od svog unuka, dotle Zećiri svakodnevno na ovaj način zarađuje da bi prehranio suprugu i osmero djece.

 

“Avaz” je prošle godine pisao o teškoj sudbini ove porodice

CentralnoGrijanje

– Svaki dodir s minom, svaki udarac s krampom o tlo može biti posljednji. To je rizik  s kojim živim svakim dan – kaže Zećiri i dodaje: Opasno jeste, ali kada dođete u situaciju ko ja, imate osmero djece, a ne znate šta im dati za ručak, ne razmišljate o mogućim posljedicama.

Zećiri ulazi tamo gdje niko ne smije. Kada pođe u minsko polje, svi iz kuće izađu za njim na vrata da ga pozdrave.

– Kada pođem u minsko polje, djeca me izljube i mašu – dodaje Zećiri.

Nema izbora

A Sulejman i hiljade njemu slični u BiH, tako to rade godinama. Drugog izbora nemaju. Ovi na vlasti uništili su privredu, radna mjesta, doveli ljude do bijede, očaja…

– Kad uđeš u minsko polje, nadaš se da ćeš naći željeza, granatu koju ću moći isjeći i prodati na otpadu i od toga nešto kupiti da danas možeš s porodicom preživjeti. I tako  godinama – kaže Zećiri, koji se nada da će naći posao u nekoj firmi.

(Avaz.ba)