Kada će općina Tuzla dobiti sredstva po osnovu presude od Elektroprivrede BiH?

0
116

Na osnovu obaveza plaćanja naknade za zagađenje zraka Elektroprivreda BiH Tuzlanskom je kantonu uplatila skoro 13 miliona KM , od čega je oko šest miliona pripalo Općini Tuzla. Sredstva su, prema planu Općine trebala biti utošena na projekte toplifikacije, izgradnju kanalizacionih sistema te projekte koji će imati za cilj uspostavljanje kvalitetnog sistema vodosnabdijevanja u pet mjesnih zajednica koje gravitiraju prema Termoelektrani Tuzla.

TK donijela je Program raspodjele sredstava Ministarstva prostornog uređenje i zaštite okolišta, ali sredstva ne samo da nisu nikada postala operativna, nego ih je smijenjena Vlada trošila, iako se nalaze na namjenskom računu.

„Dio tog novca je korišten za održavanje tekuće likvidnosti, a dio novca se nalazi na računima TK i on će biti operativan u onom trenutku kada bude potreban, odnosno kada općine budu mogle kroz svoje projekte angažirati taj novac“, izjavio je Bahrija Umihanić, premijer TK.

Sa delegacijom Općine Tuzla postignut je dogovor da će se sredstva sukcesivno prebacivati na račun Općine, dok će visina sredstva biti utvrđena naknadno.

„Radi se o oko šest miliona koje  smo mi namjenili upotrijebiti u skladu sa presudom ali pretežno u onim mjesnim zajednicama koje gravitiraju u Termoelektarni Tuzla, imamo gotove projekte i samo čekamo sredstva“, kazao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Razmatrana je i mogućnost izmještanja Livnice čelika Tuzla u prostorije Tvornice transpornih uređaja Tuzla.

„Da ove dvije fabrike spojimo u jednu, a da zemljište na kojem je smještena Livnica kroz izradu prostornog plana učinimo atraktivnim za građevinsku industriju i za pretvaranje ove zone u stambeno – industrijsku zonu“, kazao je Umihanić.

Na sastanku je dogovoren i način rješavanja spora Općine Tuzla i JU Direkcija cesta, te osnivanje Fonda TK za sanaciju posljedica eksploatacije soli.

 (rtv slon)