Kad Ronaldo skače čini se kao da stoji u zraku

0
207

Cristiano Ronaldo u zrak skače sedam centimetara više od prosječnog košarkaša u NBA ligi. Portugalac je to ponovno demonstrirao na utakmici s Osasunom u kupu, piše 24sata.hr.

“Nevjerovatno! Jeste li vidjeli Ronalda kako skače?!Vidio sam i prije da igrači visoko skaču, ali ovo je nerealno. Samo dokaz da je sve moguće kad naporno radiš”, napisao je Romelu Lukaku, nogometaš Chelseaja na posudbi u Evertonu.

Lukaku je postavio video s utakmice Real Madrida i Osasune u Kupu kralja. Real je rutinski slavio 2-0 golovima Benzeme i Jesea. Ronaldo je u jednom trenutku nebeski visoko skočio što je oduševilo Lukakua.

Da Ronaldo skače visoko nije nikakva novost. Portugalac je prošle godine u utakmici Lige prvaka protiv Uniteda zabio gotovo skočivši Patriceu Evri na ramena.

“Prvo sam se naljutio na Evru jer je dopustio Ronaldu da zabije glavom. Onda sam pogledao snimku. Kakav skok! Pa to ne može nitko”, rekao je tada sir Alex.

Na Univerzitetu Chichester 2011. su obavili testiranje s Ronaldom u glavnoj ulozi. Portugalac je skočio 78 centimetara u zrak što je sedam centimetara više od prosječnog NBA igrača. Naučnici su izračunali kako čudesni Ronaldo prilikom odskoka stvara silu jednaku pet puta njegovoj tjelesnoj masi.

“Kad Ronaldo skače, savije koljena i stavi noge iza stražnjice. To ima efekt privremenog podizanja centra gravitacije, a svima nam se čini kao da stoji u zraku”, rekao je dr. Neil Smith, stručnjak za biomehaniku na Univerzitetu Chichester.

Ronaldove nevjerovatne brojke:

78 centimetara – Ronaldo skače u vis.
71 centimetar – Skok u vis prosječnog NBA igrača
122 centimetar – skakao je Michael Jordan
5g – Sila koja nastaje prilikom Ronaldovog odskoka

(avaz.ba)