Južna Koreja: Kapetan potonulog trajekta uputio izvinjenje porodicama poginulih

0
120

Kapetan potonulog trajekta Lee Joon-Seok uputio je izvinjenje porodicama žrtava nesreće, javlja Anadolu Agency (AA).

Kapetan trajekta Lee Joon-Seok i dva člana posade uhapšeni su zbog sumnji da je usljed njihovih propusta došlo do nesreće. Kapetan se u izjavi za novinare izvinio porodicama poginulih osoba.

“Netom prije nesreće dao sam pomoćnicima instrukcije o ruti i kratko sam otišao da odspavam u svojoj sobi. U tom trenutku došlo je do nesreće”, rekao je Lee.

Broj mrtvih nakon prevrtanja trajekta na jugozapadnoj obali Južne Koreje porastao je na 32.

Nakon nesreće do koje je došlo u srijedu, spasilačke ekipe pronašle su tijela 32 osobe, a smatra se da je još 270 osoba zarobljeno u trajektu.

Kao posljednji broj žrtava u prevrtanju trajekta koji je u potpunosti utonuo u vodu saopšteno je 29 osoba.

Trajekt “Sewol”, težine 6,325 tona, koji je iz grada na jugu zemlje Incheona išao prema turističkom ostvru Jeju prevrnuo se u ranim jutarnjim satima u srijedu 20 kilometara od ostrva Byungpoong. Trajekt se nakon poziva upomoć Obalnoj straži prevrnuo na stranu i zatim potonuo u hladnu vodu.

Na trajektu se nalazilo više od 470 osoba, među kojima i 325 učenika srednje škole koji su krenuli na izlet. Razlog zbog kojeg je trajekt potonuo još uvijek je nepoznat, a smatra se da je mogao udariti u stijenu ispod vode.

Trajekt na ruti Incheon-Jeju saobraća dva puta sedmično, a proizveden je u Japanu 1994. godine. Dugačak je 146 metara i širok 22 metra, i kapaciteta nosivosti 921 osobe, 180 vozila i 152 kontejnera.