Jučerašnji pljusak stvorio nove probleme na TK

0
153

Na području općine Tuzla, juče u poslijepodnevnim satima, usljed jakog pljuska izlio se Čanićki potok u naselju Dobrnja i tom prilikom ugrozio tri stambena objekta. Prestankom kiše došlo je do povlačenja vode u korito tako da nije bilo potrebe za intervencijom Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Općina Doboj Istok
Rijeka Spreča se izlila i poplavila priobalnog i poljoprivrednog zemljišta oko 150 ha. U naselju Luke, MZ Klokotnica, ugroženo je više stambenih objekata od lokalnih bujičnih vodotoka. Dana 25.04.2014. god. održana je i vanredna sjednica OŠCZ Doboj Istok na kojoj je razmatrano trenutno stanje na području ove općine.

Općina Gračanica
Vodostaj rijeke Spreče je u laganom opadanju, nivo vode na mjernom mjestu kod  Karanovačkog mosta je 340 cm (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava).
Rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 50 ha priobalnog i poljoprivrednog zemljišta.
Nema ugroženih stambenih, privrednih ni infrastrukturnih objekata.
Po nalogu OŠCZ Gračanica, u toku jučerašnjeg dana, angažovana mehanizacija jedne firme u naselju Orahovica radi izgradnje odbrambenog nasipa na Rašljevačkoj rijeci.
Općina Srebrenik
Dana 27.04.2014. godine, oko 17,30 sati, uslijed jakog pljuska izlila se rijeka Tinja iz svog korita u naselju Tinja i pri tome poplavila nekoliko pomoćnih objekata (garaže). Tom prilikom intervenisala je PVJ Srebrenik koja je u dva navrata crpila vodu iz dvorišta i garaže u MZ Tinja i Potpeć.
Prestankom kiše došlo je do povlačenja vode u korito.
Općina Živinice
Rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 50 ha priobalnog i poljoprivrednog zemljišta.

(RTV Slon)