Josipović: Probleme u BiH što prije mirno rješavati

0
113

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini istaknuo je kako želi da se problemi što prije počnu rješavati mirnim putem, ocjenjujući da BiH ima ekonomskih problema, ali i dodatni problem nacionalnog konsenzusa …

… o ustroju i naravi svoje države.

“I naravno kada se ta dva problema spoje dolazi do zapaljive situacije kakvu sada imamo. Ja doista želim da se problemi što prije počnu rješavati mirnim putem, unutar BiH”, kazao je Josipović u intervjuu za Medija servis, prenosi Hina.

Dodao je kako neće ići u BiH jer je to njihova unutarnja stvar.

Na novinarski upit o mogućim prosvjedima i u Hrvatskoj kazao je kako prosvjedi jesu mogući, ali je uvjeren da neće biti rušilačke naravi kao u Bosni i Hercegovini.

“Kad je riječ o mogućim prosvjedima u Republici Hrvatskoj, moguće je, naravno da je moguće, ali sam siguran da neće biti rušilačke naravi”, odgovorio je Josipović na pitanje očekuje li nas u budućnosti sličan scenarij kao i u Bosni i Hercegovini, gdje su eskalirali sukobi između građana i vlasti.

Josipović je uvjeren da razornih incidenata, kakvi su se dogodili u BiH, neće biti u Hrvatskoj.

“Prosvjed je zajamčen Ustavom i zakonom; ako građani budu smatrali da ima razloga da prosvjeduju na miran način mislim da nema razloga da oko toga brinemo”, kazao je Josipović.

Smatra kako situacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije tako slična jer postoji suštinska razlika u gospodarskom stanju u obje zemlje.

Naglasio je kako je iznimno važno da političari koji vode Bosnu i Hercegovinu, ne dopuste da prosvjedi socijalne naravi prerastu u međunacionalne sukobe.

(Fena)