Josipović: Hrvatska će i dalje slaviti “Oluju”

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio da Hrvatska, bez obzira na zahtjev Srbije, neće prestati da slavi “Oluju”, u kojoj je osigurala svoju slobodu. “Bez obzira na to što iz susjedstva očekuju da prestanemo da slavimo Oluju, mi to sasvim sigurno nećemo učiniti”, jasan je bio Josipović tokom prijema građana na tradicionalnoj “kafi” u svom kabinetu, osvrnuvši se na zahtjev zvaničnog Beograda da Hrvatska 5. avgusta prestane da slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu hrvatski pravni tim ove sedmice je iznosio argumente po tužbi za genocid protiv Srbije, a iduće nedjelje svoje argumente po protivtužbi iznosiće Srbija koja smatra da je Hrvatska počinila genocid u “Oluji”, vojnoj akciji iz avgusta 1995, zbog čega traži zabranu njene proslave.

“Mi smo sada jedno zrelo, demokratsko društvo, koje cijeni svoju historiju i svoj Domovinski, pravedni odbrambeni rat. Naravno, tamo gdje je bilo zločina, pa i s naše strane, spremni smo da reagujemo. Uostalom, vidjeli ste i podatke o broju postupaka koji se vode u Hrvatskoj”, naveo je predsjednik Hrvatske.

Upitan da li očekuje da će Hrvatska u Hagu uspjeti da dokaže genocid, Josipović je naveo da ne želi da se upušta u davanje prognoza jer je, podsjetio je, dosadašnja sudska praksa pokazala da je genocid vrlo složeno krivično djelo.

“Reći ću samo da je tužba vrlo kompleksna, dobro pripremljena i da je naš tim činio zaista sve da uspijemo u tome, a šta će biti rezultat to zaista ne treba ovog trenutka prognozirati. Moramo se strpiti i pričekati”, rekao je predsjednik.

CentralnoGrijanje

Novinare je zanimalo šta Hrvatska može da očekuje ukoliko presuda bude da genocida nije bilo, prenosi agencija Hina.

“Ako ne bude genocida, onda nemamo šta posebno da očekujemo. U slučaju pozitivne odluke za nas, u tužbi su navedena naša očekivanja koja se odnose na kažnjavanje zločina, utvrđivanja sudbine nestalih, povratka kulturnog blaga i, naravno, određena očekivanja vezana za štetu”, objasnio je Josipović.

Referendum o dvojezičnosti na Ustavni sud

Josipović je rekao danas da će referendum o dvojezičnosti, odnosno pitanje upotrebe ćirilice u Vukovaru, doći pred Ustavni sud i istakao da je procedura vezana uz referendum i pitanja koja se na njemu postavljaju vrlo jasna i treba je poštovati.

(Vijesti.ba)