Još traje kriminalistička obrada nad uhapšenim u akciji „ Damask“

Još traje kriminalistička obrada nad osobama koje su u srijedu uhapsili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji kodnog naziva ”Damask”.

U akciji koja je izvedena na širem području BiH i u kojoj je učestvovalo više od 200 policijskih službenika, uhapšeno je 16 osoba, dvije su puštene, a nad ostalih 14 će biti provedena obrada.

Policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić kazala je da nije poznato do kada će trajati obrada te da osobe koje su uhapšene, zbog sumnje da su počinile krivično djelo terorizma, moraju biti provedene Tužilaštvu BiH najkasnije za 72 sata.

– Nakon završene kriminalističke obrade, prema uputama nadležnog tužioca, odlučit će se o njihovom daljnjem statusu – navela je Jozić.

Pretresi u akciji ”Damask” vršeni su na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, Ošve i Gornja Bočina, Srebrenika, Gornja Maoča, Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

CentralnoGrijanje

Uhapšene osobe se sumnjiče da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Prilikom izvršenih pretresa pronađena je određena količina naoružanja, municije i druge vojne opreme, propagandni materijali, kompjuteri i kompjuterska oprema, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti.

(RTV Slon)