Jesu li pravosudne institucije BiH zakazale u slučaju „Kapija“?

Sud BiH  je donio odluku kojom se obustavlja dalje služenje kazne generalu Novaku Đukiću,osuđenom za zločin na tuzlanskoj Kapiji, te je pušten da se brani sa slobode. Ova vijest naišla je na oštre osude Kolegija općinskog načelnika i Općinskog vijeća Tuzla i nanijela veliku bol roditeljima ubijene djece i svim građanima Tuzle. Međutim, protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena.

Nakon što je Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 23. januara 2014. godine usvojio apelaciju osuđenog Novaka Đukića i utvrdio povredu prava optuženog, kojem je ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH, naloženo je Sudu Bosne i Hercegovine da „po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s članom 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda“. Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je 14. februara 2014.godine donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora osuđenom Novaku Đukiću koji je presudom Suda Bosne i Hercegovine proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina. Rješenjem o obustavi izvršenja kazne osuđeni  Novak Đukić se odmah pušta na slobodu. Prvi čovjek općine Tuzla ističe da su Sud BiH i Ustavni sud BiH napravili ogromnu grešku koju je svojevremeno potvrdio i Sud u Strasburu.

„Iako očigledno postoji opasnost od bjekstva oni su donijeli odluku! Nije valjda da nam hoće reći da je sve po zakonu, a da su žrtve pod zemljom, a zločinac na slobodi?! Ja se još uvijek nadam, jer postoji pravni način, da će ga oni upotrijebiti i spriječiti bjekstvo“, izjavio je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Tuzla 28. januara 2014 godine, kada je najavljena mogućnost puštanja Đukića na slobodu, donijelo je zaključke koje je uputilo pravosuđu BiH, kao i svim domaćim i međunarodnim insttucijama, ali su one ignorisane.

„Kao predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla u svoje ime i u ime svih vjećnika izražavam svoje razočarenje što pravda nije zadovoljena, što krivac izlazi na sloboodu i što Ustavni sud i Sud BiH zanemaruju osnovne principe pravne nauke i prakse“, kazao je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla.

CentralnoGrijanje

Puštanje na slobodu osuđenog ratnog zločinca, poslije 25. maja, najcrnji je datum za roditelje ubijene djece na Kapiji.

„Očigledno je da je ovim činom, ovom odlukom potvrđeno da je Duško Tomić odlučio da bude uspješan i na pravnom planu, kao što je svojevremeno bio uspješan u prodavanju bosanske djece u inostranstvu“, kazao je Dino Kalesić, otac najmlađe žrtve zločina na Kapiji.

Ukidanjem drugostepene presude Suda BiH od strane Ustavnog suda BiH prestao je da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenog. Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena.  Iako postoji opravdana bojazan da bi Novak Đukić mogao preći granice BiH, otići u Srbiju i time postati nedostupan za bh. organe pravosuđa, njegov advokat Duško Tomić tvrdi da se to neće desiti. Đukić će, prema njegovim riječima ostati u BiH i dokazati svoju nevinost.

(RTV Slon)