Jerković: Ogorčeni smo zbog izjave Jasmile Žbanić

adamir jerkovic

Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i Predsjednik Upravnog odbora Udruženja arhivskih i administrativnih radnika Federacije BiH, ekskluzivno za časopis Behar govori o zapaljenim arhivima koji su se nalazili u sklopu Predsjedništva BiH i pritom demantira izjave redateljice Jasmile Žbanić koja je za medije izjavila da je to laž i sabotaža demonstracija.

Jučer, nakon izjave redateljke Jasmile Žbanić, koja je ustvrdila da je paljevina Arhiva BiH laž kojim se želi sabotirati demonstracije, a koju su prenijeli mnogi mediji širom regije, javnost je ostala u najmanju ruku zbunjena. Jedan ste od najpozvanijih da javnosti demantirate ili potvrdite te tvrdnje. Dakle, bili ste na mjestu događaja, je li Arhiv izgorio?

Sada Vam želim nešto reći i kao predsjednik Upravnog odbora arhivskih i administrativnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine i kao direktor  Arhiva Federacije BiH.

CentralnoGrijanje

Mi smo, zapravo, šokirani događajima od 7.  februara kada je zapaljen Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine i dio dokumentacije Arhiva Bosne i Hercegovine. Izražavamo gnušanje, duboko ogročenje i osuđujemo ovaj vandalski čin. Ovo je udar na vrijednosti demokratije koja podrazumijeva mogućnost demonstracija građana, ali bez upotrebe sile. Vandalskim postupkom zauvijek su nestali vrijedni dokumenti koji su preživjeli mnoge ratove na ovim prostorima. Izgorjeli fondovi se više ne mogu vratiti ni rekonstruirati i smatramo da se ovdje radi o kulturnom genocidu nad historijski vrijednom arhivskom građom. Sa stanovišta kulturnog naslijeđa, uništavanje i spaljivanje dokumenata predstavlja krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora. Tražimo od sudskih instanci da djelo spaljivanja Arhiva Federacije BiH i dijela dokumentacije Arhiva Bosne i Hercegovine procesuira, a lica koja su se iživljavala nad državnom imovinom sankcionira.

Mi smo danas razmatrali izjavu filmske radnice Jasmile Žbanić koja nas je veoma ogorčila. To je strašno. Stranim medijima ona je kazala da je sve bila laž da je sve isfingirano da je Arhiv BiH izgorio. Istina je sljedeća: izgorjeli su vrijedni i prevažni dokumenti Arhiva Bosne i Hercegovine iz austrougarskog perioda koji se više ne mogu ni rekonstruirati. Samo da je jedan dokument izgorio to je tragedija za Bosnu i Hercegovinu i na njenu memoriju. Izgorio je, međutim, Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine, sve je izgorjelo,  pa čak i državna zastava koja se nalazila unutra. Mi strahujemo za sudbinu dokumenata koji se tamo čuvaju –  da li im je naškodio požar ili voda kojim su vatrogasci gasili vatru. Nismo to mogli još utvrditi zbog policijskog nadzora odnosno uviđaja. Ali, u svakom slučaju dokumenti su morali doživjeti oštećenja.

(vijesti.ba / Foto: AA)