Je li bolje šutjeti ili reći istinu prijateljici?

0
101

Ženska prijateljstva vrlo su specifična i dragocjena – to može potvrditi svaka žena koja je ikad u životu imala barem jednu iskrenu prijateljicu. Pravo prijateljstvo uključuje komunikaciju, dijeljenje sretnih trenutaka i veselja, ali i emotivnu povezanost koja se najviše iskazuje u trenucima loših dana, tuge, strahova, nesigurnosti.

Međutim – što kad zaškripi? Kada dođe do situacija gdje se sa svojim mišljenjem razilazite? Ili znate nešto što bi vašu prijateljicu moglo povrijediti? A možda joj i promijeniti život? Ili uništiti vaše prijateljstvo? Šutjeti ili reći?

Povremene krize i neslaganja normalna su u svakom odnosu, pa tako i u prijateljskom. Takve situacije nikad nisu ugodne, ali s njima se treba nositi. Važno je da u svom prijateljskom odnosu dobro procijenite koliko i što možete reći naglas. Naravno, idealno bi bilo biti potpuno iskren. Ali je li to moguće uvijek i kod svega? Prije svega, važno je prihvatiti da svatko ima drugačije mišljenje i da je nemoguće očekivati od ikog da se složi s vama baš u svemu.

Kada su osjetljive teme i stvari u pitanju, smatramo da je najbitnija osobna procjena oko toga prešutjeti nešto ili reći naglas. Sami najbolje znate i poznajete svoju prijateljicu toliko dobro da zaključite koje stvari može podnijeti i kako. Uvijek i u svakoj situaciji, prije odluke, stavite se na njezino mjesto – biste li vi voljeli da vam netko kaže nešto slično i kako biste se osjećali da vam kaže, a kako da prešuti? Iako je svaka osoba karakterom drugačija i nikad ne možete znati kako će se netko osjećati i što će poduzeti u određenim okolnostima, uvijek se dobro staviti u kožu te osobe. Ali i procijeniti dobar trenutak i okolnosti za ovakve situacije.

Iako se prešućivanje može poistovjetiti s neiskrenošću, dobro razmislite o posljedicama svega što kažete. Dakle – ponekad to što niste mogli (ili željeli) šutjeti može rezultirati teškim posljedicama, prvenstveno za vas. Nije malo primjera kada je iskrenost dovela do raskida prijateljstva, a na kraju vi jedini ispadnete ocrnjeni i zlonamjerni jer je druga strana pogrešno shvatila vaše namjere. Takvi primjeri (i nije ih malo) odličan su pokazatelj toga da šutnja jest zlato i da je ponekad najbolje neke stvari zadržati za sebe i pustiti da se razviju i riješe same od sebe, bez uplitanja. Koliko god da je prijateljstvo čvrsto, dobro procijenite koliko bi ga neke riječi i osjetljive teme mogle još više učvrstiti – ili pak poljuljati i uništiti.

S druge strane, kada pogledamo s pozicije povjerenja, pravo prijateljstvo trebalo bi biti otporno i spremno i za najgroznije istine, pogotovo ako su one izrečene u dobroj namjeri. Najteža je procjena reći ili ne, ali i procijeniti pravi trenutak kada i kako nešto reći.

Zapamtite – prijatelji su obitelj koju biramo sami. Pravih i iskrenih prijatelja, vjerujemo, svaka osoba ima jako malo. Njih vrijedi čuvati. I zaista možete za sebe reći da ste sretna osoba ako imate barem jednog pravog prijatelja – kojeg nikakva istina ne bi dovela u situaciju da posumnja u vrijednost vašeg prijateljstva. Vjerujemo da su takva jako rijetka.

(zena.hr)