Janukovič: “Ukrajini prijeti fašistička revolucija kao u Njemačkoj 30-ih godina”

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, nakon nekoliko sati neizvjesnosti, pojavio se u razgovoru uživo na lokalnoj TV postaji, UBR TV, u istočnom gradu Harkov. Zadnjih sati pojavile su se glasine da je podnio ostavku, no on je to u razgovoru opovrgnuo te je opoziciju optužio za državni udar.

“Pucali su na moj automobil, ali ne bojim se, ostati ću u Ukrajini”, izjavio je u intervjuu uživo. “Predsjednik parlamenta, Vladimir Ribak, je prebijen. Došao je kod mene i rekao mi da ga sklonim. Rekao mi je da su pucali na njega. Poslao sam ga u Donjetck da dobije medicinsku pomoć”, rekao je Janukovič.

Naglasio je kako parlament upravo donosi ilegalne odluke te je upozorio kako bi se u Ukrajini sada mogla desiti “fašistička revolucija kao u Njemačkoj 30-ih godina”.”U Kijevu su otvorili vatru na moj automobil, kada sam krenuo prema zračnoj luci za Harkov”, rekao je te naglasio kako očekuje od međunarodne zajednice da ispune svoje obveze.

U isto vrijeme stiže izjava njemačkog, francuskog i poljskog MVP-a, ističu kako “opozicija ne ispunjava svoje uvjete”. Ovo je znatan novi razvoj događaj i izgleda kako su lideri političke opozicije posve izgubili kontrolu nad radikalima.

CentralnoGrijanje

Janukovič u svom intervjuu iz Harkova naglašava kako su neki od njegovih stranačkih kolega prešli na stranu opozicije pod prijetnjama. “Ima izdajnika, ali neki su to učinili zbog straha za sebe i svoje obitelji”, rekao je.

Napeta situacija u Ukrajini se nastavlja, a nakon velikog mitinga u Harkovu – gdje se sada očito nalazi i Janukovič – postoji sve veća mogućnost dezintegracije zemlje na zapad i istok.

(advance.hr)