Janukovič: Protesti u Kijevu prijetnja su cijeloj Ukrajini

0
148

Sukobi su nastavljeni u ponedjeljak između policije i antivladnih demonstranata u ukrajinskoj prijestonici Kijevu, “izazivajući” upozorenje predsjednika države da je nasilje prijetnja cijeloj zemlji.

Kordon spaljenih autobusa i kamiona u centru Kijeva označava granicu između demonstranata i policije.

Sukobi su izbili u nedjelju nakon što su još brojni demonstranti održali mirne mitinge protiv predsjednika Viktora Janukoviča.

Vlasti tvrde da policija ima pravo da koristi vatreno oružje u samoodbrani.

U saopćenju objavljenom u petak navečer, predsjednik Janukovič navodi da “sada kada se mirne akcije pretvaraju u masovne nemire, praćene nasilnim napadima, paljevinama i upotrebom sile, uvjeren sam da je taj fenomen prijetnja ne samo Kijevu nego i cijeloj Ukrajini”, prenosi BBC.

Prošle su sedmice njegove pristalice u ukrajinskom parlamentu dale policiji dodatne ovlasti u suočavanju s demonstracijama.

Najmanje 20 ljudi uhapšeno je u sukobima i stotinjak je povrijeđeno, među kojima i desetine policajaca.

Nasilje je uslijedilo nakon sedmica uglavnom mirnih akcija protiv odluke vlade u Kijevu da odustane od političkog sporazuma s EU, i nakon toga pooštrovanja zakona protiv demonstracija.

Predsjednik Janukovič tvrdi da je spreman da pregovara s proevropskim demonstrantima i opozicijskim čelnicima.

On navodi da će međudstranačka komisija biti uspostavljena u ponedjeljak u pokušaju da se riješi sve dublja kriza. Opozicijski čelnici potvrdili su to, ali je objavljeno malo detalja.

(FENA)