Janukovič pobjegao iz Kijeva, rezidencija prazna i bez osiguranja

 Rezidencija ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, 15 kilometara od Kijeva, je prazna i bez obezbjeđenja i novinari slobodno ulaze i izlaze, javili su ukrajinski mediji.

 Prema nepotvrđenim izvještajima, Janukovič je napustio Kijev i otišao u Harkov, na istoku zemlje.

U međuvremenu, na današnjem zasjedanju parlamenta ostavku je podnio predsjednik skupštine Volodimir Rjabak, navodeći kao razlog loše zdravstveno stanje.

Ukrajinska opozicija tražiće danas podršku parlamenta za rezoluciju u kojoj se Janukovič poziva da se povuče, rekla je portparol opozicije Oksana Zinovjeva Reutersu.

 “Podnijećemo rezoluciju sa zahtjevom da se Janukovič povuče”, rekla je Zinovjeva, portparol partije “Udar” Vitalija Klička.

CentralnoGrijanje

Ona je rekla da će to omogućiti parlamentu da odredi datum prijevremenih izbora.

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko rekao je danas da je Janukovič napustio Kijev i da se moraju hitno raspisati prijevremeni izbori.

“Janukovič je danas napustio Kijev. Milioni Ukrajinaca vide samo jedno rješenje – prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore, koji se moraju održati do 25. maja”, a ne prije kraja decemba, što je bilo predviđeno mirovnom sporazumom.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u sukobima policije i demonstranata poginulo ukupno 77 lica, a 603 su povrijeđena, od toga 390 zadržano je na bolničkim liječenju.

(SRNA)