Izvršeno 200 inspekcijskih nadzora, zapečaćena 72 objekta

0
182

Porezna uprava Federacije BiH je 11.5.2016. godine, na prostoru Federacije BiH izvršila ukupno 200 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, građevinarstva, trgovačku,  pekarsku i druge  uslužne djelatnosti, prenosi RTV Slon.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 42   neprijavljena radnika i 49 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti:  zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa  putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 72 objekta i izdata su 134 prekršajna naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 238.750,00 KM.

Ovim putem Uprava se posebno zahvaljuje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave Stari Grad Sarajevo na pruženoj podršci i asistenciji prilikom provođenja inspekcijskog nadzora.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. Posebna pažnja bit će posvećena poreznim obveznicima koji obavljaju djelatnost obrtnika i srodnih djelatnosti koji paušalno plaćaju porez na dohodak, zbog postojanja osnova sumnje da značajan broj obveznika zloupotrebljava ovu zakonsku mogućnost i na taj način izbjegava plaćanje poreza i doprinosa.

Porezna uprava moli porezne obveznike da na bilo koji način ne sprečavaju službena lica Uprave da izvršavaju dužnosti. Sprečavanje inspektora da izvršavaju svoje poslove predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine. Porezna uprava je odlučna do provede aktivnosti iz svoje nadležnosti i prema licima koja se tome suprostavljaju posegnuće za maksimalnim sankcijama. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima,