Izvoz mesa za Tursku počinje u prvoj sedmici juna

0
180

Prvi avion sa mesom domaćih proizvodjača, za Tursku bi trebao poletjeti u prvoj ili drugoj sedmici juna, javlja RTV TK.

Na tuzlanskom aerodromu je osigurana posebna platforma sa koje će se vršiti prenos tereta, čime je kargo i putnički saobraćaj razdvojen. Proizvodjači mesa su obavili sve pripreme i čekaju konačni dogovor oko tačnog datuma prve isporuke. Meso će prevoziti turska kargo kompanija ATC, a letovi će se obavljati tri puta sedmično avionima marke Boing, nosivosti do 120 tona.

Uvođenje kargo saobraćaja zračnim putem za Tursku znači povećanje dobiti domaćim privrednicima i smanjenje troškova. Ova zemlja je još prije dvije godine poljoprivrednicima u BiH omogućila bescarinski izvoz mesa, no ono se prevozilo kopnenim i vodenim putem što je koštalo mnogo a i sam transport je bio duži i zahtjevniji. Pregovori su završeni i meso će se početkom juna transportovati za Tursku.

–    Sada svi privrednici ili branša koja treba da obezbjeđuje logistiku bosanskog proizvoda za tursku, sada je to već do menadžera, stvaranja klime, da bi se farme, klaonice uvezivale, tako da bi mi imalo bosanski proizvod kojem bi se divili u Turskoj. Ja znam da u početku nećemo moći zadovoljiti tržište Turske, jer ona to plasira i dalje ali kad nam se pružila ta prilika, na tom polju trebamo stisnuti gas do daske jer nam je to perspektiva, kazao je ministar trgovine Tuzlanskog kantona, Mirsad Gluhić.

Proizvodjači mesa su već završili sa pripremama za isporuku mesa.

–    Od strane proizvodjača sve je spremno. Dobio sam informaciju da je kontrola avio-kompanija iz Turske bila na aerodromu Dubrave i sad imamo još 15 dana da to pripremimo od prvog juna to sve treba i može da krene. I od strane proizvodjača koji rade na pripremi mesa i aerodroma, sve je gotovo i možemo očekivati to od prvog juna, potvrdio je Kasim Selimović, proizvodjač mesa.

Na tuzlanskom aerodromu su već postavili posebnu platformu za kargo saobraćaj. Potpisani su i ugovori o prevozu mesa sa turskom kargo kompanijom ATC.

–    Dvije godine insistiranja da međunarodni aerodrom Tuzla dobije saglasnost od vijeća ministara da postane aerodrom sa koga je dozvoljen izvoz namirnica animalnog porijekla, rezultiralo je pregovorima sa avio-kompanijom My Cargo iz Istanbula da sa aerodroma Tuzla otpočnu kargo letovi u prvoj ili durgoj sedmici juna i to tri puta sedmično sa jednim od najvećih aviona Boeing 747 sa ukupnom nosivosti od 120 tona. Mi smo prezadovoljni i nadam se da ćemo opravdati povjerenje koje smo dobili, zaključio je Rifat Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Vlada TK u proteklom periodu je uložila je velike napore kako bi poboljšala status aerodroma što je rezultiralo povećanjem putničkog saobraćaja. A kako će se kapaciteti aerodroma  popuniti prevozom namirnica animalnog porijekla, u narednom periodu će se morati razmišljati o proširenju i njegovoj modernizaciji, stav je kantonalnog  Ministarstva trgovine.