Izvještaj MVP BIH: Evo koje su zemlje do sada dostavile pomoć BiH

0
110

Nakon sastanka kojeg je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija održao sa ambasadorima stranih zemalja akreditiranih u BiH i šefovima međunarodnih organizacija u BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaprimilo je prve obavijesti o hitnoj pomoći stanovništvu BiH pogođenom poplavama, kao i najave za pomoć koje države pojedinačno i međunarodne organizacije namjeravaju pružiti za fazu obnove i rekonstrukcije BiH.

Ambasada Japana dostavila je verbalnu notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH kojom je informirala da je Vlada Japana donijela odluku za upućivanje hitne pomoci u iznosu od 10 miliona jena, što je  oko 78.125 eura, a koja se satoji od generatora za struju, cisterni za vodu, šatora i drugih neophodnih potrepština za zbrinjavanje stanovnika BiH ugroženih poplavama. 

Na Sarajevski aerodrom je u ponedjeljak, u večernjim satima sletio avion sa opremom i osnovnim portrepštinama namijenjenim stanovništvu ugroženih područja BiH u vrijednosti od oko million KM kojeg je donirala Vlada Azarbejdžana. 

Ambasada Norveške u BiH obavijestila je MVP BiH da je Ministarstvo vanjskih poslova Norveške donijelo odluku da za hitne potrebe stanovništva donira 615.000 eura, dok je za narednu fazu rekonstrukcije najavljena pomoć u iznosu od 2,3 miliona eura koja će biti usmjerena za obnovu I rekonstrukciju bolnica, škola, mostova, puteva itd. 

Država Katar osigurat će neophodnu interventnu pomoć Bosni i Hercegovini i dostaviti je u BiH 36 sati nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavilo specifikaciju neophodne opreme, lijekova i drugih vrsta interventne pomoći. 

Ministarstvo vanjskih poslova dobilo je od Operativno komunikacijskog centra Ministarstva sigurnosti BiH listu zahtjeva za prioritetnu pomoć i odmah je uputilo Ambasadi Katara u BiH, a dostavljanje pomoći očekujemo u narednih 36 sati. 

Podsjećamo da je u prethodnom periodu veliki broj zemalja poslao finansijsku i  nefinanskijsku pomoć  preko Ministarstva vanjskih poslova BiH. Podsjećamo da je nakon  aktivnosti MVP BiH već u prošli četvrtak hrvatska Vlada poslala četiri čamca sa posadama Hrvatske gorske službe spašavanja i dva helikoptera koji su učestvovali u akcijama spašavanja. 

Također, nakon direktnog kontakta MVP BiH Vlada Republike Slovenije donijela odluku o upućivanju dva helikoptera I četiri čamca kao interventnu pomoć BiH. 

Vlada Velike Britanije poslala je tim od 33 pripadnika specijalnih vatrogasnih jedinica, obučenih za djelovanje u uvjetima poplava, sa kompletnom opremom. 

Vlada Italije  donijela je 16. maja 2014. godine odluku o uplati 100.000 eura za hitnu pomoć u kriznoj situaciji u BiH te obavijestila MVP BiH da će nastaviti sa pružanjem pomoći. 

MVP BiH je također obaviješteno o interventnoj pomoći koju su u BiH upućene iz SAD, Njemačke, Turske,  Crne Gore, Albanije,Belgije, Luxemburga, Njemačke, Izraela,  Makedonije. Pomoć je najavljena iz niza zemalja. 

Također, Ujedinjeni narodi su  donirali   dva miliona dolara interventne pomoći, a kako je najavljeno nastavit će slati pomoć u BiH. OSCE je internventno donirao 30.000 eura pomoći, a spremnost za pomoć iskazale su i brojne druge međunarodne institucije i organizacije. 

Putem diplomatsko-konzularne mreže BiH Ministarstvo vanjskih poslova BiH je informirano o brojnim humanitarnim akcijama kako zemalja prijema, tako i bh. dijaspore, a sve informacije su proslijeđene Operativno komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti BiH. 

Napominjemo da se radi samo o pomoći koja je upućena ili najavljena preko MVP BiH, a da je znatan dio pomoći dostavljen i direktno preko Operativno komunikacijskog centra Ministarstva sigurnosti BiH. 

Ministarstvo vanjskih poslova će javnost BiH kontinuirano nastaviti obavještavati o pomoći država  i međunarodnih organizacija upućenoj našoj zemlji. 

(24sata.info)