Izetbegović donio prijedlog koji ni sam ne razumije

0
153

Okončan je sastanak lidera federalne “petorke” u zgradi institucija BiH bez dogovora o provedbi presude Sejdić-Finci.

Kako je u izjavi za novinare kazao lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji je prvi napustio sastanak, predsjednici stranaka su imali raspravu u kojoj, kako je kazao, nažalost, nije bilo novih ideja.

– Ja sam predložio da se vratimo indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH, što je predstavnik SDA odbio, a što su ranije uradili i SNSD i SDS. To je politički potpuno legitimno, međutim, gospodin Izetbegović je kao jedan od koncepata ponudio tekst svog savjetnika kojeg ni sam on nije znao da simulira ili objasni. Nakon pola sata političkog mrcvarenja ja sam rekao da mi kao lideri stranaka trebamo da raspravljamo o idejama i konceptima stranaka, a ne činovnika i da ću vrlo rado prisustvovati sljedećem okupljanju te da ću vrlo konstruktivno raditi kada dobijem tekst kojeg predstavnik SDA zna objasniti – kazao je Radončić.

Kratku izjavu nakon sastanka dao je i Izetbegović, koji je kazao da su sudionici današnjeg, kako se izrazio, neuspjelog sastanka ostali na svojim ranijim pozicijama.

 

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž kazao je novinarima nakon sastanka lidera iz FBiH da današnji sastanak nije rezultirao dogovorom te da je prekinut u određenoj fazi.

Istakao je da je HDZ 1990 spreman učestvovati i organizirati svaki naredni sastanak, ali ne i uvjetovati nekoga jer ultimativne pozicije ne vode nikud.

– Sutra će biti održan Središnji odbor stranke na kojem ćemo razgovarati i o ovom problemu, mojoj odgovornosti i aktivnosti kao pregovarača i vjerujem da ćemo donijeti političku odluku o ovim pitanjima jer se ona odnosi ne samo na stranke već i na svakog građanina ove zemlje – kazao je Raguž.

Još je uvjeren da “niko nema pravo odustati od razgovora i pronalaženja rješenja”.

Današnji sastanak je iniciran u dobroj namjeri da se pokušaju sumirati stavovi stranaka nakon svih prethodnih sastanaka koje smo imali. Nije nam ni prvi ni zadnji put da se uvjerimo u činjenicu da svi učesnici ne vide stvari na isti način – opisao je današnji sastanak lidera iz FBiH predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Dodao je da je “na stolu” bilo nekoliko varijanti onoga što je potpisano u Pragu.

– Priznajem da je sastanak završen i prije nego što sam došao do riječi, odnosno, imao sam samo refleksije na ponuđene prijedloge, ali nisam bio u prilici da iznesem ono što vidim kao zajednički imenitelj svih dosadašnjih prijedloga. Evidentno je da prostora ima, u mjeri koliko ima i dobre volje – kazao je.

SDP je i dalje na, pojasnio je, “crvenoj liniji” ispod koje neće i ne može ići, a prije svega se ovo odnosi na rješenja u vidu crtanja karata FBiH (dijeljenja na dva dijela) ili etničke identifikacije bilo kojeg dijela teritorije BiH.

– S druge strane, spremni smo razgovarati o rješenjima koja počivaju na principima implementacije presude “Sejdić-Finci” i otvoreni smo i na indirektan izbor, ali na teritoriji cijele BiH – obrazložio je Lagumdžija.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da postoji rješenje za provođenje odluke “Sejdić-Finci” i da je ključna riječ “povjerenje”.

“Međutim, nema `izigravanja`, nakon iskustva koje smo imali. Danas smo pokušali da napravimo reviziju dosadašnjih razgovora i dođemo do zajedničkog dogovora, ali nismo uspjeli u tome”, rekao je Čović nakon sastanka.
On je istakao da je ključna riječ “povjerenje”, ali da niko nikome više ne vjeruje.

Čović je rekao da se mora izmijeniti Ustav BiH, odnosno Aneks četiri Dejtonskog sporazuma, ukoliko se želi provesti odluka Suda u Strazburu.

“U Briselu smo potpisali da jedan narod neće drugom birati predstavnike. Ne želimo ništa više od toga. Vjerujem da imamo šanse za dogovor, ali ne treba gajiti iluzije da će neko birati predstavnike hrvatskog naroda, jer će onda doći do definitivne propasti dogovora”, rekao je Čović.

On nije želio komentarisati prijedlog zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o načinu provođenja odluke, ocjenjujući da su neki prijedlozi “ulaznica za sljedeći izborni ciklus”.

(FENA)