Izdate potjernice za Janukovyčem i Pšonkom, tišina zavladala Trgom nezavisnosti

0
112

Tužilaštvo Ukrajine izdalo je potjernicu za odbjeglim predsjednikom zemlje Viktorom Janukovyčem, kojeg je ukrajinski parlament nedavno razriješio dužnosti i koji se od tada nalazi u bjekstvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukrajinski tužitelj Oleg Mahnickiy, kojeg je na tu funkciju imenovao nacionalni parlament, saopćio je da je izdat sudski nalog za potjerom i hapšenjem Janukovyča po optužnici za masovno ubistvo ljudi tokom proteklih demonstracija u zemlji.

Mahnickiy je također saopćio da je potjernica izdata i za odbjeglim bivšim ukrajinskim tužiocem Viktorom Pšonkom.

On je dodao da potjeru za Janukovyčem i Pšonkom vodi Služba sigurnosti Ukrajine.

S druge strane, privremeni predsjednik Ukrajine Alexandar Turčinov danas je razriješio dužnosti 11 savjetnika u Predsjedništvu, među kojima je i Hanna Herman.

Ukrajinska prijestolnica Kijev bila je poprište krvavih sukoba demonstranata i policije proteklih dana, a nakon povlačenja policije s Trga nezavisnosti, zavladala je tišina u kojoj demonstranti iščekuju rasplet situacije.

Uprkos niskim temperaturama, demonstranti i dalje borave na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti i čekaju ispunjenje njihovih zahtjeva.

Na Tgru nezavisnosti bio je i lider opozicione partije Udar Vitalij Kličko, koji je razgovarao s demonstrantima i odgovarao na pitanja prisutnih novinara.

(brzevijesti.ba)