Izborne nepravilnosti u Tuzli: Kandidatima upisivali više glasova nego što su osvojili

Izborne nepravilnosti u Tuzli: Kandidatima upisivali više glasova nego što su osvojili

RSD Sloboda

Zbog izbornih nepravilnosti koje su utvrđene na području Tuzle, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) odobrila je zahtjev za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezultata.Kako su naveli iz Gradske izborne komisije u Tuzli, nakon unosa i kontrole rezultata za pojedina biračka mjesta utvrđene su nepravilnosti koje se odnose na činjenicu da je prilikom unosa u obrasce od biračkih odbora utvrđeno da broj glasačkih listića u glasačkim kutijama nije jednak ukupnom broju svih glasačkih listića, odnosno da je broj glasova kandidata veći od ukupnog broja glasova koje je osvojio politički subjekt tog kandidata.

“Također, prema stanju, u pojedinim obrascima nije bilo moguće pravilno utvrditi izborne rezultate jer od biračkih odbora pojedini obrasci nisu dostavljeni, nisu ispunjeni ili su djelimično popunjeni. Imajući u vidu navedeno, Gradska izborna komisija Tuzla je u ostavljenom roku jučer podnijela Centralnoj izbornoj komisiji BiH zahtjev za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezultata, za redovna biračka mjesta na kojima birački odbor nije pravilno utvrdio izborne rezultate”, naveli su iz Gradske izborne komisije.

Gradska izborna komisija noćas je u 1:10 sati od Centralne izborne komisije BiH zaprimila naredbe kojima se odobrava otvaranje vreća sa glasačkim materijalom i brojanje glasačkih listića.

“Za potrebe otvaranja vreća i pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata Gradska izborna komisija je imenovala četiri tima te osigurala adekvatan prostor za otvaranje vreća i pravilno brojanje glasačkih listića, počevši od 17. novembra 2020. godine u 11:00 sati, pa sve do završetka brojanja, uz obezbjeđenje mjera sigurnosti”, kazali su iz Gradske izborne komisije u Tuzli.

O potrebi pravilnog objedinjavanja utvrđenih izbornih rezultata Gradska izborna komisija je odmah danas u 9:16 sati putem e-maila obavijestila sve političke subjekte kako bi akreditovani posmatrači mogli prisustvovati otvaranju vreća sa glasačkim materijalom i brojanju glasačkih listića.

Kako su dalje naveli iz Gradske izborne komisije, politički subjekti su također obaviješteni da akreditovani posmatrači mogu prisustvovati unosu podataka u aplikaciju JIIS BiH Centralne izborne komisije BiH počevši od 12 sati. Akreditovani posmatrači političkih subjekata prisustvuju otvaranju vreća sa glasačkim materijalom, brojanju glasačkih listića, te unosu podataka u aplikaciju.

Podsjetimo, na minulim lokalnim izborima pobjedu je već proglasio aktuelni gradonačelnik Jasmin Imamović iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. Također, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, SDP ima najveće glasova u Tuzli.

(A.K./ Klix.ba)