Izbjegnuta tragedija: Nagazna mina nasred poznate planinarske staze na Prenju

Samo pukim slučajem izbjegnuta je velika tragedija na planini Prenj prije dva dana. Živote više planinara od smrti je dijelio samo jedan pogrešan korak, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Grupa od 30-ak planinara iz zeničkog Udruženja „Vedro“ naišli su, u ponedjeljak, na nagaznu minu postavljenu nasred poznate planinarske staze. Nesretan slučaj, koji je na svu sreću prošao bez posljedica, desio se na poznatoj planinarskoj stazi koja od mjesta Bijela vodi ka Jezercu na planini Prenj u Hercegovini, a kojom skoro svakodnevno prolazi desetine planinara.

Najvjerovatnije da se radi o mini zaostaloj iz posljednje agresije na Bosnu i Hercegovnu. No, čudno je to da tom stazom svaki dan prolaze planinari, a da niko do sada nije primijetio minu. Bila je u potpunosti ispravna i s upaljačem koji se aktivira na pritisak veći od samo tri kilograma.

CentralnoGrijanje

Iz Gorske službe spašavanja (GSS) Konjic ispričali su kako je njihov kolega iz Zenice Armin Gazić, koji je i vodio grupu zeničkih planinara na Prenj prijavio eksplozivnu napravu na planinarskoj stazi, nakon čega su njihovi članovi obavijestili Civilnu zaštitu i BHMAC. Mina je uklonjena u roku od nekoliko sati, čime je izbjegnuta velika tragedija.

Bilo je dovoljno da samo neko od planinara nagazi na ovu minu, nakon čega bi životi i ostalih planinara u blizini bili u opasnosti, piše NAP.

Video uklanjanja mine pogledajte OVDJE.