Izazovi roditeljstva u savremenom dobu

0
50

Često se može čuti da je danas teže nego ikad biti uspešan roditelj. Starije generacije se ne bi složile sa ovom konstatacijom, pravdajući se da ni njima nije bilo lako ići na posao i odgajati decu. Svako iz svog ugla posmatra određene događaje, pa je i razumljivo što su mišljenja podeljenja, ali malo dublja analiza prilika u prošlosti i danas ipak pokazuje da su današnji roditelji svedoci mnogo većih izazova, nego što su to bili njihovi roditelji i bake i deke.

RODITELJSTVO KROZ VREME

Nije davno bilo kada je vladalo uverenje da je strog roditelj dobar roditelj, a da će dete odgajano u porodici gde se poštuju stroga pravila u ponašanju izrasti u vaspitanog, vrednog i časnog čoveka. Jedan roditelj je bio „glavni“, otac obično, i bio je „strah i trepet“ za svoju decu. Nije bilo poželjno ljubiti i maziti svoje potomke, niti im otvoreno pokazivati da su voljeni. Verovalo se da će ih ljubav i nežnost „pokvariti“. Vremenom je ovaj sistem popuštao, pa danas imamo potpuno drugačiju sliku u porodicama. Deci se jasno pokazuje da su voljena, što je i preporuka psihologa i drugih stručnjaka koji proučavaju odeđene vaspitne metode. Međutim, izazovi današnjice su mnogo veći, te umesto da su nam deca lepo vaspitan, oni izrastaju u razmažene i problematične mlade ljude.

PREVIŠE POSLA, GRIŽA SAVESTI

Savremeno doba donelo je mnoge promene u raznim oblastima života. Porodica je bila prva na udaru i podnela je veliki teret. Roditelji sve više vremena provode na poslu kako bi zaradili dovoljno novca za sve što im je potrebno. Društvo nameće nove vrednosti, mnogo više se radi i sve više troši, nove obaveze samo se pojavljuju. U toj trci deca ostaju manje ili više zanemarena, pa čak i prepuštena sama sebi. Roditeji nemaju dovoljno vremena da im se posvete, da učestvuju u njihovim životima. Problem su i porodice gde se roditelji ne slažu dobro, svađaju, razvode, a neretko je i nasilje prisutno. Zbog previše posla, a premalo vremena provedenog sa decom, griža savesti je nešto što prati mnoge zaposlene ljude. U želji da im daju nadoknadu za propuštene zajedničke trenutke, mame i tate obasipaju decu poklonima i preteruju u ispunjavanju hirova svojih naslednika. U celom tom haosu, ne čudi porast broja problematične dece.

PRAĆENJE POMOĆU ŠPIJUNSKOG SOFTVERA

Dok su odsutni od kuće, roditelji uglavnom ne znaju gde su i šta rade njihova deca, pa se zato neki odlučuju da pribegnu praćenju. Savremena tehnologija napreduje iz dana u dan, te je u ponudi sve više špijunskih softvera koji se lako i neprimetno ugrađuju u mobilne telefone. Pomoću njih moguće je pratiti mobilne telefone, snimati razgovore, sms poruke, prisluškivati viber i druge aplikacije. Različite metode praćenja mobilnih telefona možete pogledati na sajtu Spytech-a.

Takođe, moguće je pratiti i kretanje deteta. Na ovaj način roditelji mogu da se uvere da je njihovo dete dobro, a ako postoji sumnja da nešto nije u redu, mogu pravovremeno reagovati i sprečiti eventualne probleme.

BLISKOST U PORODICI

Mnogi stručnjaci koji se bave problematikom odnosa u porodici smatraju da je kvalitetno provedeno vreme, bez obzira na njegovu dužinu, ključno za uspostavljanje poverenja između dece i roditelja. Vreme provedeno u razgovoru, igri i zabavi ojačava veze među generacijama. Odnos pun poverenja i razumevanja omogućiće deci da iskažu sve što ih muči i da savet i pomoć potraže upravo od njih, a ne sa strane, od drugara ili nekih drugih osoba koje su im se našle u okruženju. Zato iskoistite svaki momenat za druženje i jačanje porodičnih veza. Odvojte sloboodno vreme i povedite svoje ukućane na vikend van grada, idite u bioskop zajedno, čitajte, bavite se sportom. Svaki minut proveden sa decom je ulaganje u razvoj njihove ličnosti.

(Buka)