Iz jame izvučeno tijelo i petog rudara, sutra kolektivna dženaza

Članovi dva tima Čete za spasavanje u rudnicima uspjeli su večeras, nakon nakon gotovo 80 sati rada u razrušnim jamskim hodnicima i prostorima jame Raspotočje, na površinu izvući tijelo petog nastradalog rudara Fejze Isakovića.

 Oni su tokom dana uspjeli da u izuzetno teškim okolnosti za rad probiti se do mjesta gdje se nalazilo nastradali komorat. Cijelo vrijeme spasioci su radili pod maskama uz pomoć izolacionih spasilačkih aparata, jer se prostor gdje su pokušavali da prošire otvor iz kojeg su iznijeli Isakovića bio zaplinjen metanom.

Nakon što su tijelo nastradalog Isakovića prebacili u jamski prostor gdje je normalana cirkulacija zraka, članovi spasilačke ekipe su uz pomoć tehničkog rudarskog tima obavili i akciju izvlačenja poginulog radnog kolege.

CentralnoGrijanje

Prema ranije najavljenom planu sutra bi se mogla klanjati dženaza i obaviti ukop i petog pronađenog rudara Fejze Isakovića, nakon što se obavi obdukcija tijela i dobije odobrenje nadležne kantonalne tužiteljice. Tako bi se u 14 sati na platou parka Kamberovića polje u Zenici klanjala zajednička dženaza za svih pet nastradalih rudara.

Podsjećamo da će se komemorativna sjednica povodom smrti pet rudara održati u 11 sati u dvorani Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

(Fena)