Ivana Banfić: Karijera me je skoro koštala zdravlja

0
185

Ivana Banfić, hrvatska pop pjevačica i plesačica, poznata pod umjetničkim imenom Aj Bi (I Bee), doživjela je početkom devedesetih veliku popularnost. Više od dvadeset godina poslije, dens muziku vratila je u hrvatske klubove turnejom “Dance Party”. Banfić je nastupala širom Hrvatske, gdje je pjevala nekada popularne hitove. Kaže da je turneja prošla super te da su reakcije i odziv publike bili spektakularni.

Vremeplovom natrag

– Osjećala sam se kao da sam se vremeplovom vratila natrag, u devedesete. Publika je pjevala sve hitove iz sveg glasa, orila se “Šumica” na sve strane, plesala se čak i koreografija iz tog vremena. Bilo je ludo i nezaboravno. Što se tiče “Dance Partyja”, s ovom turnejom izuzetno bih voljela doći u BiH. Svakako ću se u narednom periodu pozabaviti time da nešto napravimo – govori Banfić.

Pjevačica trenutno priprema nove pjesme, a ljeto će joj biti radno, jer ima dosta dogovorenih nastupa na jadranskoj obali.

– Imam odličan bend, koji me prati na nastupima, vrhunski su instrumentalisti. Svakako, kada izađe nova pjesma, planiram promociju – dodaje Banfić.

Iza pjevačice je dugogodišnja karijera, a pjesme koje se i danas rado slušaju su “Šumica”, “Predaleko”, dueti s Dinom Merlinom “Godinama” te s Harijem Varešanovićem “Navodno”… Danas, kada se osvrne na svoj muzički put, kaže da ne bi ništa spektakularno mijenjala, osim što bi sebi priuštila više odmora.

– Bilo je perioda kada me, praktično, dvije godine nije bilo kod kuće. Relacije su bile auto, avion, hotel, bina, pa opet sve isto i tako iz dana u dan. Nisam imala vremena nizašta, samo sam nastupala, putovala, mijenjala hotelske krevate i to mi je bilo zaista veoma naporno i stresno. Bilo je dana kada nisam stigla jesti na miru. Stalno se jurilo. Tako da me je to koštalo zdravlja, bila sam spala na 51 kilogram, što je za mene ispod normale. Osjećala sam se loše. Ali, bila sam na vrhuncu karijere i svi su me zvali, publika me je željela vidjeti i čuti. Željela sam biti svuda i sa svima podijeliti tu ljubav – iskrena je Banfić.

Analizirajući današnju muzičku scenu, Banfić govori da se ona konstantno mijenja. Sve se ubrzalo, pa i muzika.

– Prave se hitovi koji ne traju i ne ostaju, ali to je uredu. To je novo doba, mnogo je pjesama, pogotovo sada, kada svi mogu nešto snimiti sami i staviti na društvene mreže i svi će to vidjeti i čuti. Svima je sve dostupno. Prošlo je vrijeme velikih zvijezda, u budućnosti neće više biti velikana poput Madone (Madonna) i Majkla Džeksona (Michael Jackson), jer to više neće biti bitno – navodi Banfić.

Prema pjevačicinom mišljenju, upravo društvene mreže, koliko spajaju ljude, toliko ih i otuđuju. Banfić je među prvima počela komunicirati s fanovima putem Facebooka, za šta kaže da je divno iskustvo.

Smisao života

– To je sve super zamišljeno i korisno, ali su se i društvene mreže počele zloupotrebljavati, pretvaraju se u posao i reklamne kampanje. To postaje smisao života, što je dio koji mi se ne sviđa. Nedavno sam vidjela društvo kako sjedi uz prekrasno plavo more, predivan dan, sunce, plaža, borovi i oni svi tipkaju na mobitelima. Niko, zapravo, nije tu, u stvarnom svijetu i trenutku nego su negdje drugo, propuštajući stvarni, sadašnji trenutak. A o komunikaciji da i ne govorim. Dakle, sve ima pluseve i minuse – smatra pjevačica.

Banfić je i ambasadorica projekta “Pokreni se”, čiji je cilj animirati ljude da se što više okrenu zdravom načinu života. Ona je veoma posvećena vježbi i kretanju te kaže da joj je to sastavni dio života.

– Volim se dobro osjećati, biti snažna u tijelu i duhu. Prvenstveno mi je bitno da imam kondiciju i jaka pluća. To je veoma važno, pogotovo kada pjevaš u kasne sate, treba izdržati – ističe Banfić.

Uspjela sam sačuvati privatnost

Ivana Banfić kaže da nije dozvolila da njena porodica trpi zbog njenih brojnih obaveze i nastupa.

– Uspjela sam koliko-toliko sačuvati svoju privatnost. Privatni život je trpio utoliko što nisam baš mogla slobodno prošetati ulicom a da me neko ne povuče za rukav. To mi je sada simpatično i volim popričati s ljudima. Mislim da se privatni život može sačuvati tako da ne daješ baš sve u javnost i ne stavljaš baš sve na društvene mreže – smatra pjevačica.

Podrška sinu Janu

Pjevačica iz braka s Krunom Ladišićem ima šestogodišnjeg sina Jana. Kaže da bi voljela da njen nasljednik u životu radi ono za šta najviše bude imao afiniteta.

– Podrška sam mu u svemu i odgajam ga u smjeru da bude svoj i da nauči misliti svojom glavom. To što sam poznata pjevačica, još mu baš i nije jasno, zapravo je ponosan na mene. Jednom sam pjevala u njegovom vrtiću za dan te ustanove pa je bio najsretniji, došao mi je u zagrljaj i rekao: “Mama, bila si više od super!” – govori Banfić.

(Avaz)