Italijani, Nijemci i Turci žele mlijeko iz BiH

0
113

Bosna i Hercegovina bi samo jednim korakom mogla trajno popraviti privredu jer bi mogućnost plasmana bh. mlijeka na tržište EU garantirala veći dohodak, godišnji izvoz od više stotina miliona litara, masovno zapošljavanje i proizvodnju drugih repromaterijala u poljoprivredi, kao lančanu ekonomsku reakciju.

Izražen interes

Kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, i dodao da su pored Nijemaca i Italijana za mlijeko iz BiH zainteresirani i Turci.

– Tri do četiri miliona Turaka, koliko ih živi u Njemačkoj, kupuje mlijeko i druge prehrambene proizvode isključivo turske proizvodnje, jer su, po tradiciji, izuzetno oprezni pri izboru hrane. Oni bi smanjili te troškove uvozom mlijeka bh. krava za svoje potrebe, a na tu su spremni – napomenuo je Usorac.

Kada bi postojalo više volje i odgovornosti nadležnih, napominje on, da se ovakav poslovni poduhvat i realizira, to bi BiH osiguralo izuzetno bitan kapital. Podsjetio je da se naš izvoz mlijeka svodi na tržište Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova.

– Kada govorimo o dosadašnjem prosjeku, Republika Srpska je proizvodila oko 110 miliona litara godišnje, a FBiH od 90 do 100 miliona. Otvaranjem tržišta EU sve bi se za nas promijenilo – istakao je Usorac.

Adin Fakić iz sarajevske mljekare „Milkos“ potvrdio je da su turske kompanije već izrazile interes za mliječne proizvode iz BiH.

Transport proizvoda 

– Mi smo već smopregovarali s nekoliko kompanija u Turskoj za plasiranje našeg mlijeka i proizvoda. Međutim, imamo dva problema. Prvi je što naše mljekare nemaju proizvode sa rokom trajanja dužim od šest mjeseci, a drugi je taj što je plasman proizvoda na tržište Turske moguć jedino morskim putem. Taj put traje otprilike mjesec i veoma je skup. Kada bi postojala mogućnost plasmana proizvoda kopnenim putem, transport bi trajao tri dana, a troškovi transporta bi bili 50 posto niži. Za nas je najvažnija Turska za izvoz, nadamo se da ćemo u tome uspjeti – kaže Fakić.

Potcrtao je da je njegova kompanija, kao i ostale bh. mljekare, već ispunila dosta uvjeta za izvoz u EU, te istakao da vlast treba snositi odgovornost za to što komisija Ureda EU za hranu i veterinarstvo (FVO) nije dala zeleno svjetlo bh. mljekarima da izvoze mlijeko na tržište EU jer nisu usaglasili zakonsku regulativu.

– Treba integrirati veterinarsku inspekciju kako bi lanac kontrole bio tačan, jasan i konkretan. Mi se nadamo da će to biti do kraja godine – dodao je Fakić.

Godišnja proizvodnja 

RS oko 110 miliona litara

FBiH od 90 do 100 miliona litara

(Avaz)