Istraga protiv poslanika i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja u završnoj fazi

Istraga u slučaju uzimanja mita i zloupotrebe položaja protiv poslanika Parlamenta FBiH Midhata Osmanovića i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Velida Torića je u završnoj fazi i očekuje se odluka tužioca, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Osmanović i Torić se sumnjiče za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa primanjem poklona i drugih oblika koristi, te protivzakonitog posredovanja u vezi sa zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja.

Njih dvojicu je u decembru uhapsila SIPA u tuzlanskom hotelu prilikom primopredaje mita od 20.000 KM. Novčanice su bile označene, a primili su ih od osobe koja je dala mito da bi dobila posao u Zavodu.

Osmanović je profesionalni poslanik u Parlamentu FBiH gdje prima platu, a u Lukavcu radi kao specijalista fizioterapeut. Međutim, ne dolazi na sjednice Predstavničkog doma. U januaru mu je ukinut pritvor, kao i Toriću, nakon čega je Sud BiH donio mjere zabrane za njih dvojicu.

CentralnoGrijanje

Taj dom nije raspravljao o ovom slučaju na sjednici, a Mandatno-imunitetska komisija je imala primjedbu na Osmanovićevo pritvaranje bez saglasnosti Parlamenta.

Osmanoviću se ne može oduzeti mandat sve do izricanja pravosudne presude.


(Nezavisne)