Istraga protiv direktora SIPA-e zbog protesta

0
113

Protiv Gorana Zupca pokrenuta je istraga zbog nesavjesnog rada u službi, odnosno neangažovanja tokom protesta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) Gorana Zupca zbog nesavjesnog rada u službi, potvrdio je agenciji Srna glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

Naveo je kako je Zubac osumnjičen za neangažovanje tokom protesta u Federaciji BiH, što je dovelo do napada na institucije BiH, kada je pričinjena i velika materijalna šteta, piše Al Jazeera Balkan.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH provodi sve aktivnosti u skladu sa zakonom.

Državni tužilac Miroslav Marković uputio je dopis Nezavisnom policijskom odboru BiH, u kojem ih obavještava da je donesena naredba o provođenju istrage protiv prvog čovjeka Sipe.

„Goran Zubac odbio je zahtjev direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za angažmanom jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu za specijalnu podršku, koja je, u skladu Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu, obučena i opremljena za samostalno djelovanje protiv raznih oblika terorizma i u situacijama kada nije dovoljno ili je nepouzdana upotreba osnovnih policijskih i kriminalističkih snaga u sigurnosnom i drugom smislu“, stoji u dopisu.

Informacija je poslana Nezavisnom odboru Parlamentrane skupštine BiH, kao organu nadležnom za predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH.

(brzevijesti.ba)