Isabella – najveće hrvatsko računalo koje postaje superračunalo

U Sveučilišnom računskom centru “Srce” predstavljeno je novo proširenje i softverska nadogradnja računalnog klastera Isabella, koji je sada postao superračunalo. Računalni klaster Isabella sada se sastoji od 44 računalna čvora i 4 grafička procesora koja korisnicima pružaju ukupno 800 procesorskih jezgri, 5 TB radne memorije i 49 TB podatkovnog prostora. Računalni čvorovi povezani su brzom mrežom koja ostvaruje propusnost od 56 Gb/s.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Zoran Bekić i Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave i voditelj usluge Računalni klaster Isabella.

Samo superračunalo dio je velikog računalnog postrojenja smještenoj u staklom zaštićenoj prostoriji površine oko 100 m2 u koju pravo ulaska imaju samo ovlaštene osobe.

Računalni klaster Isabella u Srcu već je niz godina najsnažniji računalni sustav u Hrvatskoj i predstavlja zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata.

Isabella se koristi najviše u područjima bioinformatike, računalne kemije, dinamike fluida i modeliranju vremena i klime.

Financiranje novog proširenja vrijednog oko milijun kuna (250.000 KM) osiguralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Novim proširenjem i softverskom nadogradnjom Isabella postaje najveće hrvatsko računalo koje bi trebalo zadovoljiti trenutne potrebe akademske zajednice za zahtjevna računanja.

CentralnoGrijanje

U segment Isabelle koji radi pod kontrolom sustava ScaleMP priključeno je 8 poslužitelja, 160 procesorskih jezgri i 2 TB radne memorije dok su ostali resursi priključeni u obliku običnih računalnih čvorova. Korisnici na Isabelli tako sada mogu rješavati istraživačke probleme koji zahtijevaju uporabu superračunala u kojima veliki broj procesora istovremeno koristi veliku zajedničku radnu memoriju, u slučaju Isabelle do 160 procesorskih jezgri i do 2 TB RAM-a.

Računalni klaster Isabella sada se sastoji od 44 računalna čvora i 4 grafička procesora koja korisnicima pružaju ukupno 800 procesorskih jezgri, 5 TB radne memorije i 49 TB podatkovnog prostora. Računalni čvorovi povezani su brzom mrežom Infiniband koja ostvaruje propusnost od 56 Gb/s.

Klaster trenutačno koristi preko 200 znanstvenika koji sudjeluju u 67 projekata. Tijekom ove godine korisnici su na računalnom klasteru ostvarili gotovo 35.000 izvođenja različitih aplikacija.

Trenutačno najmoćnije superračunalo liste TOP500 je Tianhe-2 s preko 3,1 milijuna procesorskih jezgri i izmjerenom učinkovitosti od 33,86 PFLOPS-a. U usporedbi s Tianhe-2, računalni klaster Isabella je znatno slabiji, no i dalje pruža značajne resurse sukladno veličini znanstvene zajednice u Hrvatskoj.

U računalnoj hali Srca smješteno je još jedno superračunalo „Lobsang”, nabavljeno u okviru projekta “Integra-Life”.

(brzevijesti.ba)