Invazija je počela: Rusi osvojili selo kod Krima

0
113

Ukrajinci tvrde da su Rusi danas s četiri helikoptera, tri oklopna vozila i 80 vojnika u subotu zauzeli selo Strilkove u regiji Herson.

Kyiv Post piše kako je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova zbog toga izrazilo “snažan i kategoričan prostest”. Ukrajinci također traže da Rusi odmah povuku svoje vojne snage s ukrajinskog teritorija. Kažu da će odgovoriti svim sredstvima kako bi zaustavili rusku invaziju.

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da je ukrajinska vojska u subotu odbila pokušaj ruskih vojnika da uđu u regiju koja graniči s Krimom. Ministarstvo je, pretpostavlja se, mislilo na incident u pokrajini Hersonu na jugu zemlje. Naime oko 13 sati tamo se iz četiri helikoptera iskrcalo 60 ruskih vojnika, a oko 15 sati došlo ih je još 60.

Kako javlja agencija Unian, ruski vojnici helikopterima su se spustili blizu plinskog distribucijskog centra u Arbatskaju u pokrajini Herson. Tamo su postaviti kontrolne tačke i počeli zaustavljati promet. Agencija javlja da su ukrajinske snage u oklopnim transporterima krenuli da zaustave Ruse. Navodno su spriječili taj napad.

Ukrajinski ministar obrane Aleksander Turčinov rekao je pred parlamentom u Kijevu kako sada postoji “realna opasnost od ruske invazije”.

Samo dan prije referenduma vlast u Kijevu je raspustila krimski parlament. Ta se  odluka tumači kao protest. Podsjetimo, stanovnici Krima sutra će odlučivati o tome hoće li se ili ne pripojiti Rusiji.

Rusija je danas stavila veto i tako spriječila prijedlog rezolucije UN-a prema kojoj bi se rezultati krimskog referenduma u nedjelju proglasili ništavnima. Od 15 članica Vijeća sigurnosti njih 13 je glasalo za rezoluciju. Rusija je bila protiv, a Kina je bila suzdržana.

Rusija je objavila kako ispituju zahtjeve Rusa iz istoka Ukrajine. Tvrde da su ih oni molili za pomoć jer kako navode “militantne skupine” planiraju formirati “istočnu frontu”.

(Radiosarajevo.ba)