Indija zabranila električne cigarete jer ih sve više konzumiraju maloljetnici

Indija zabranila električne cigarete jer ih sve više konzumiraju maloljetnici

RSD Sloboda
Naime, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je izvijestio da su u 22 američke savezne države dosad evidentirana 193 slučaja misteriozne teške bolesti pluća, a koju ljekari povezuju s upotrebom elektronskih cigareta. Oboljeli su većinom tinejdžeri i mlađi punoljetnici.

Odluka Indijaca odnosi se na zabranu prodaje, proizvodnje, uvoza i reklamiranja električnih cigareta.

RMU Banovići

Oni koji prekrše nova pravila mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom od godinu do tri godine te novčanom kaznom od 100.000 ili 500.000 rupija, što je otprilike 1.400 te 7.000 dolara.

Zabrana se u suštini ne odnosi na korištenje e-cigareta, ali u skladu s njom korisnici ne mogu legalno kupiti punjenja za svoje cigarete.

Tradicionalne cigarete u Indiji su legalne, mada su u velikoj mjeri oporezovane.

Indijske vlasti su već godinama pokušavale zabraniti električne cigarete, bez obzira na zaustavljanje uvoza ovog proizvoda.

Nacrt uvedene zabrane bio je spreman prošlog mjeseca.

“Ovi novi proizvodi dolaze u atraktivnim ambalažama s višestrukim okusima i njihova upotreba je eksponencijalno porasla te stekla razmjere epidemije u razvijenim zemljama, posebno među mladima i djecom”, rekao je glasnogovornik indijskog ministarstva zdravstva.

Najveća zabrinutost zbog velike popularnosti električnih cigareta jeste što mlade navode na korištenje tradicionalnih cigareta.

Pored Indije, električne cigarete zabranio je i Singapur, dok je San Francisco u junu ove godine postao prvi američki grad koji je zabranio prodaju električnih cigareta.

(Klix.ba)