Imamović: Slušam glas sugrađana i spreman sam na dijalog

0
111

Svi dosadašnji opravdani zahtjevi plenuma građana odnosili su na nadležnosti Tuzlanskog kantona (TK), a ne na Općinu Tuzla. No, nastojim čuti glas građana, koji žele ozbiljniji odnos vlasti i štednju, što u potpunosti razumijem i spreman sam na razgovor s njima, rekao je za Vijesti.ba načelnik Tuzle Jasmin Imamović, komentarišući današnje okupljanje 1.000 nezadovoljnih građana koji su ponovo zatražili da budu ispoštovana njihova radnička prava.

S tim u vezi, podsjetio je da je Općina Tuzla 2009. godine uvela mjere štednje, na osnovu kojih je do sada ostvareno šest miliona KM uštede.

“Okolnosti su takve da ćemo nastaviti sa ovim mjerama. To je ono što mi možemo i hoćemo uraditi”, poručio je Imamović.

Ponovio je da je zahtjev za reviziju privatizacije u nadležnosti Kantona, ističući da se u potpunosti pridružuje i podržava ovaj zahtjev.

“Privatizacija je vršena prije nekoliko godina. Tvrdim da je bila sumnjiva i nezakonita, te da se mora izvršiti revizija. Tuzla je izgubila mnoge fabrike i objekte. To su izgubili moji građani i birači”, naglašava Imamović.
Podsjećamo, nezadovoljni građani Tuzle danas su, nakon okupljanja ispred zgrada pravosudnih institucija, otišli do zgrade Općine Tuzla, gdje im se obratio načelnik Imamović.

“Razumio sam poruku i spreman sam na dijalog s njima. Koliko sam shvatio, zadovoljni su što sam došao s njima razgovarati, očekuju da im pomognem i da se pridružim njihovim opravdanim zahtjevima i da ih uputimo prema nadležnim institucijama – kantonalnim i pravosudnim organima. Pozvao sam ih na dijalog i oni su istakli da trenutno neće da razgovaraju, već da će mi se najaviti za sastanak, nakon čega su otišli. Čekam da mi se jave, da razgovaramo i da vidim kako im mogu pomoći”, pojasnio je Imamović.

Ističe da i je bilo povika i zvižduka, ali da ne zna od koga su dolazili.

“Mene su direktno birali građani Tuzle. Jednostavno imam obavezu prema tim građanima”, dodao je načelnik Tuzle.

Demantovao je optužbe sindikalista da iza plenuma građana stoji politika, tačnije, načelnik Općine Tuzla.

“Niti utičem, niti želim da utičem na plenum građana. Građani imaju pravo na mirna okupljanja, a ja se smatram odgovornim da im omogućim da vrše to svoje pravo”, naglasio je Imamović.

Vršeći svoju dužnost, ponudio ima je prostore za okupljanje, koji su u vlasništvu građana, a kojima upravlja Općina Tuzla.

“Vjerovatno je na osnovu tog mog čina neko mogao da zaključi da stojim iza plenuma. No, to nije istina. Ne utičem na plenum, ali zovem ljude na razgovor, plenum građana, sindikaliste… To su moji ljudi, nadležan sam za svoje sugrađane”, zaključio je Imamović.

(Vijesti.ba)