Imamović: Prilikom raspodjele sredstava Premijeru FBiH stranka bila ispred svega, ispred države, gradova i općine

0
185

Gradonačelnici i načelnici SDP-a u Federaciji BiH upozoravaju kako su ti gradovi i općine diskriminisane kada je u pitanju odnos Vlade FBiH prema ovim zajednicama.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je na današnjoj konferenciji za medije kazao kako govori u ime građana Federacije.

“Vlada FBiH dijelila je 30 miliona za projekte infrastrukture. Odredili su komisiju i vrlo visoke kriterije. Ako je gradonačelnik SDA dobijena su sredstva, a ako nije, uslijedila je diskriminacija. U nekim mjestima čovjek 60 posto više vrijedi, tamo gdje je SDA. Oni koji se kunu u nacionalna pitanja rješava ih diskriminacijom. Kriterij treba biti jasan, a to je broj stanovnika. Ne treba da bude bitno kakva je politička struktura grada. Novac treba da se dijeli propisano. Kada se uspostavi ravnopravnost, riješili ste nacionalno pitanje”, kazao je Imamović, dodavši kako je pri raspodjeli sredstava premijeru stranka bila ispred svega, ispred države, gradova i općine.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović istakao je kako se sredstva građana, novac iz budžeta, raspoređuje neravnopravno.

“Ko ima pravo i na koji način raspoređuje novac? Ovdje nema nacionalnog pitanja, mi od tog ne bježimo, ali na ovakav način da se po direktivi da se usmjeravaju sredstava je nedopustivo. Imamo dobru saradnju sa RS. Pokazujemo jednu širinu. Želimo ravnopravno živjeti u Federaciji BiH. Apeliramo da se bavimo statistikama bavimo, a ne onim podacima koji nisu tačni. Kako je moguće da Općina Centar dobije 6 KM po glavi stanovnika, a jedna sarajevska općina 120 KM. Kako je to moguće? Sve smo predali Tužilaštvu, govorimo i upozoravamo, ali bez medija je nemoguće istjerati to na čistac”, kazao je gradonačelnik Goražda.

Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice, kazao je kako dolazi iz sredine koja iz budžeta izdvaja više nego neki kantoni.

“Ovo je politička diskriminacija gdje se dijele građani na ove i na one. Spomenut ću transfere. Nije isto u Tuzli i Gračanici, i tamo gdje je pet hiljada stanovnika. Dokle tolerisati, a u kampanji govore kako su ravnopravni. Ne može se tako raditi. Zalažemo se za jasne kriterije neovisno koja je politička opcija na vlasti”, naglasio je Helić.

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović istakao je kako je potrebno sistemsko rješenje kada je u pitanju raspodjela budžetskih sredstava općinama i gradovima.

“Sličnu priču slušamo godinama. Treba nam kvalitetan sistem. Tražimo pravedniji pristup u dodjeli budžetskih sredstava”, rekao je Zukanović.