Ilija Jurišić: ˝Ne bih preživio ako me ponovo zatvore˝

Juče, 11.12.2013.godine, u organizaciji Fondacije Istina Pravda Pomirenje održana je press konferencija na kojoj se prisutnima obratio Ilija Jurišić govoreći o svojim reakcijama na presudu kao i planovima i očekivanjima.
– Doživio sam šok, gotovo isti kao onaj 11. maja 2007. godine kada su me sa aerodoma odveli u prostoriju za zadržavanje. Objektivno sam očekivao i nadao se da ću doći do pravde. Razočaran sam jer tek sad vidim da je presuda ispolitizirana i da je uzaludno tražiti pravdu kod istog suda. Malo optimizma imam u odnosu na Apelacioni sud ali neka dešavanja mi izbijaju i taj argument i osjećam nepovjerenje. Presuda obuhvata i elemente koji su od strane Apelacionog suda dokazani kao nepostojeći. Nadam se, i živim u uvjerenju da nisu svu u tamošnjem pravosuđu ispolitizirani ali nema dovoljno hrabrosti kod sudija. Sudija mora raditi po pravdi. Za sve poteze se konsultujem sa advokatom. Mislim da ne bih preživio ako me ponovo zatvore, zato neću napraviti grešku.

Prema riječima Sinana Alića, predsjednika Fondacije, radi se na osiguravanju maksimalne sigurnosti za Iliju Jurišića, u stalnoj su komunikaciji sa advokatom i vjeruju u oslobađajuću presudu.

Nakon što je i danas izneseno niz činjenica koje govore u prilog besmislenosti cijelog slučaja u kojem srbijansko pravosuđe prelazi preko konkretnih dokaza i činjenica i “gura svoje”. Malo je mjesta za optimizam da će se nešto promijeniti. Ilija Jurišić, čija odbrana je odbrana Tuzle, postao je simbol, heroj i žrtva loše zaštite građana od strane naše države i izvrtanja činjenica od strane agresora prema žrtvi.

CentralnoGrijanje

Do 15. maja 1992. godine već je počinjen niz zločina koji dovoljno govore o načinju ratovanja tada već nepostojeće JNA – a ovdje se slučaj Ilije Jurišića bazira na navodnom zločinu nad vojnicima JNA. I sam Ilija Jurišić je danas rekao da to nije tragično i sa ozbiljnim posljedicama, bilo bi smiješno.

S.M.

(tuzlarije.net)