Idemo u Španiju ili se borimo za Ukrajinu

0
90

U idealnom svijetu, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) pokazala bi da cijeni i male federacije, pogotovo one koje imaju sportski potencijal, pa bi našem savezu dodijelila jednu od četiri pozivnice za nastup na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Time bismo riješili dvije grupne stavke – prvi put u historiji nastupili bismo na Mundijalu, ali i izbjegli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2015. u Ukrajini, gdje bismo se automatski plasirali kao predstavnici našeg kontinenta na SP-u.

Odlučuju donacije?

No, kako svijetom “drmaju” ipak neka druga pravila, mnogo je vjerovatnije da će, na kraju, presuditi famozna odredba o “donacijama za razvoj košarke”, koje zainteresirane nacionalne federacije mogu uplatiti FIBA-i, odnosno da će biti pozvane selekcije čiji su čelnici najdublje zagrabili u kasu.

Kako je ona našeg saveza uglavnom prazna, za očekivati je da ćemo se 3. februara, umjesto za SP, naći u žrijebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Ukrajini te nastupiti u jednoj od sedam kvalifikacionih grupa.

Kako smo na prelimininarnoj rejting-listi FIBA Evrope rangirani na šesto mjesto, moguće je čak da budemo nosioci naše grupe, jedne od sedam kvalifikacijskih.

Žrijeb u ponedjeljak

Izvršni odbor FIBA-e danas će u Barceloni saopćiti odluku o pozivnicama, dok će se u istom gradu u ponedjeljak održati žrijebanje i završnice SP-a i kvalifikacija za EP.

– Naše je da se nadamo pozivnici za SP. Ako je ipak ne dobijemo, ostaje nam da priželjkujemo što bolju kvalifikacionu grupu – rekao je generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović, uz kojeg u Barcelonu putuje i predsjednik Saveza Elmedin Konaković.

– U Barceloni, gdje i živi, priključit će nam se naš novi selektor Duško Ivanović. Odmah nakon žrijeba počet ćemo razgovore s drugim federacijama o odigravanju pripremnih utakmica – rekao je Mahmutović.

Odustali i Rusi i Kinezi?

Katalonski list “El Mundo Deportivo” prenosi da su još dvije selekcije, i to favoriti za pozivnice, Rusija i Kina, povukle zahtjeve za nastup na SP-u!

Uz Italiju i Njemačku, koje su ranije najavile da odustaju iz utrke, u konkurenciji za četiri pozivnice, prema svemu sudeći, ostalo je samo 11 reprezentacija. Prema istom izvoru, favoriti su sada Brazil, Turska i Grčka, velika očekivanja imaju i Finci, a pored naše selekcije, u konkurenciji su još Kanada, Izrael, Nigerija, Poljska, Katar i Venecuela.

Start 10. avgusta

Kvalifikacije za Eurobasket igrat će se od 10. do 17. avgusta u šest kola. Upražnjeno je još 16 mjesta za EP, koje će popuniti ekipe iz kvalifikacija, odnosno one koje dobiju poziv za SP.

Sigurni putnici u Ukrajinu su Francuska, Litvanija, Španija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina i Srbija kao učesnici SP-a te Estonija, koja je još ljetos igrala prvi krug kvalifikacija i osvojila prvo mjesto u konkurenciji 13 selekcija.

Svjetsko prvenstvo na rasporedu je od 30. avgusta do 14. septembra uz učešće 24 reprezentacije.

 

(Avaz.ba)