I brkovi se presađuju!

0
93

Sve je više muškaraca koji, nezadovoljni svojim brkovima, odlaze u Tursku na presađivanje. Koliko je presađivanje brkova popularno, govori u prilog podatak da je Turska od toga prošle godine zaradila 35 miliona eura.

Iako su brkovi na zapadu odavno izašli iz mode, u Turskoj i na Bliskom istoku gdje postoji izreka “muškarac bez brkova, kao kuća bez balkona”, oni su odraz muškosti, zrelosti, moći.

Antroplog sa francuskog instituta za turski jezik i književnost u Istanbulu, Benoa Flis objašnjava da oblik brkova govori i o političkom opredjeljenju njihovih vlasnika.

“Guste, žbunaste brkove, poput Staljinovih, nose ljevičari ili pripadnici Kurda. Tanke brkove, poput onih koje nosi turski premijer Erdogan, obično imaju konzervativci, dok zasukane brkove najviše vole predstavnici desničara”, tvrdi Flis.

Zato je jedan broj stručnjaka koji se bave transplantacijom kose u Turskoj, odlučio da izađe u susret muškarcima koje priroda nije obdarila maljavošću.

U Istanbulu trenutno više od 250 klinika obavlja transplantaciju brkova i brade prilagođavajući se tako novim zahtjevima tržišta.

Transplantacija brkova u prosjeku košta 2.000 eura, što je daleko jeftinije nego u Americi i zapadnom dijelu Evrope, zbog čega se brojni stranci s manjkom brkova i brade obraćaju turskim stručnjacima za pomoć.

Procjenjuje se da je Turska od ove vrste “turizma” prošle godine zaradila više od 35 miliona eura.

Jedan turski hirurg, Selatin Tulunej, koji se presađivanjem brkova bavi tri godine, tvrdi da posao cvjeta.

“Veliki broj muškaraca dolazi da im pomognem. Jedan od njih mi je povjerio da ima 40 godina, da upravlja velikom firmom u inostranstvu i da ga niko ne shvata ozbiljno jer nema brkove”, kaže dr. Tulunej i dodaje da ima i onih koji smatraju da su brkovi simbol turske moći, jer su ih nosili njihovi slavni preci, Turci Osmanlije.

(Vijesti.ba)