Hronologija današnjih dešavanja u Sarajevu od jutra do 19.30 sati

0
126

19:22 Jedan od puštenih pritvorenika, maloljetni Alen Muslić, obratio se okupljenim novinarima i građanima, kako bi iznio detalje o sinoćnjem, odnosno jutrošnjem hapšenju demonstranata.

Kako je Muslić izjavio, jutros oko 1:00 sat, policija je nasilno ušla u njegov stan i privela ga. Držali su ga i nogama tukli četiri sata, da bi ga jutros oko 5:00 sati pustili na slobodu. Alen je dodao i da su njegovu drugaricu, koja je bila sa njim na protestima, policajci tukli i maltretirali ispred Vlade. Alen je zbog povrede vrata bio prinuđen posjetiti ljekara, a sada oko vrata nosi ovratnik. Najviše je zabrinut zbog svog brata koji se još uvijek nalazi u pritvoru i neizvjestan je njegov izlazak.

19:20 Trenutno se na ulici kod Predsjedništva nalazi oko 100 ljudi. U međuvremenu je počela padati kiša, pa se veći dio demonstranata razišao.

19:18 Vlada Kantona Sarajevo još nije odlučila hoće li biti nastavljena nastava u osnovnim i srednjim školama.

Nakon danas prekinute sjednice obavljene su telefonske konsultacije o načinu funkcioniranja kantonalnih institucija i smještaju službenika koji nemaju gdje sutra doći na posao, jer zgradi Kantona koja je spaljena u petak prijeti obrušavanje.

Dogovoreno je da dio službenika koristi godišnji odmor, ako ga nisu iskoristili, a da ostali sutra dođu na posao u zgradu Studentskog doma u Nedžarićima u kojoj Kanton ima oko 120 kancelarija, prenosi BHT1.

19:10 Saobraćaj od Skenderije prema Alipašinoj ulici ponovno je uspostavljen, a demonstranti se kreću prema zgradi Predsjedništva BiH.

(Foto: A. Kovač)

18:59 Još stotinjak demonstranata ostalo je na raskrsnici kod Higijenskog zavoda, a kordon specijalaca i pripadnici saobraćajne policije blokirali su prolaz za vozila prema Skenderiji. Saobraćaj na ovoj relaciji još nije uspostavljen.

18:46 Informaciju da je “tužilaštvo pustilo 10 demonstranta” za “Avaz” je također potvrdio i Alem Hamzić, portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

18:45 “Tužilaštvo je pustilo deset demonstranta, ali im je odredilo zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja van BiH, te zabranu međusobnog kontaktiranja”, potvrdio je za “Avaz” Omar Mehmedbašić, advokat osam od 10 puštenih građana.

18:39 Demonstranti koji se trenutno nalaze kod Higijenskog zavoda u Alipašinoj ulici neće otići dok se ne ispuni njihov zahtjev a to je da se puste uhapšeni. Tramvaji saobraćaju na relaciji od Ilidže do Željezničke stanice, a saobraćaj od Skenderije i Marin Dvora prema centru grada je i dalje obustavljen.

18:30 Demonstranti su prema kordonu policije bacili molotovljev koktel. Nema povrijeđenih, prenosi BHRT.

18:22 Demonstranti su kontejnerima blokirali prilaz zgradi federalne Vlade. Građani sjede na ulici i uzvikuju “Vratite nam djecu”. Na udaljenosti od oko 100 metara od grupe demonstranata, prema Skenderiji, nalazi se kordon policajaca.

18:13 Ministri u Vladi KS nakon prekida današnje vanredne sjednice Vlade KS telefonski su se dogovarali o tome hoće li uposlenici Kantona i Općine Centar sutra raditi. Kako je za “Avaz” kazao ministar zdravstva KS Eldan Lokmić (BOSS), dogovoreno je da uposlenici koji nisu iskoristili godišnje odmore iz 2013. godine to sada urade, a uposlenici koji će raditi bit će raspoređeni u studentskom domu u Nedžarićima gdje Kanton ima 120 svojih kancelarije, ali također će biti raspoređeni i na drugim lokacijama.

Lokmić je naveo da se uposlenici ne mogu vratiti u zgradu Kantona kojoj prijeti obrušavanje, a trebat će nekoliko dana da se ministarstva organiziraju, o čemu će javnost biti obaviještena na vrijeme.

– Zatražili smo da se što prije održi Kolegij, odnosno vanredna sjednica Skupštine KS. Kako se situacija iz sata u sat mijenja, nije još donesena odluka da li će učenici sutra imati nastavu – kazao je Lokmić.

18:02 Demonstranti su se ponovo uputili prema Skenderiji i Alipašinoj ulici.

17:39 Demonstranti koji se nalaze ispred zgrade Parlamenta BiH počeli su se polako razilaziti. Saobraćaj je još uvijek obustavljen.

17:20 Jedan demonstrant je povrijeđen i kako saznajemo udario ga je automobil. Na lice mjesta stigla su kola hitne pomoći.

17:08 Blokirane su ulice kod tržnog centra “Alta”, saobraćaj je obustavljen.

16:55 Demonstranti su se uputili prema zgradi institucija BiH.

16:45 Demonstranti su blokirali raskrsnicu na Skenderiji i Alipašinu ulicu gdje se masa upravo zaustavila.

16:38 Demonstrantima koji su bili u Tužilaštvu na ispitivanju, a koji su navršili 18 godina bit će određen pritvor. Demonstranti su se uputili ka glavnoj ulici da blokiraju sve saobraćajnice.

16:35 U zgradi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu fizički, osim portira, nema niko. Kompletan predmet upućen je prema Kantonalnom sudu u Sarajevu. Po naredbi Tužilaštva KS policija je odmah pustila 23 uhapšene osobe na slobodu, dok su za deset predložene određene mjere. Ni osumnjičeni se ne nalaze u zgradi Tužilaštva – kazao je u izjavi za “Avaz” Alen Šarčević, sekretar sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

16:26 Nakon jasnih dokaza i izjava mladića da su ih policajci tukli, demonstranti su počeli uzvikivati: “Ubice, stidite se”. Još uvijek se u tužilaštvu nalazi nekoliko mladića, ne zna kada će biti pušteni.

16:22 Jedna grupa mladića koja je cijeli dan bila u tužilaštvu, upravo je puštena.

– Cijeli dan su nas udarali. Tukla nas je trojica, četvorica policajaca u sudskoj policiji, a odatle su nas stavili u gepeke. Policajci koji su nas privodili vratima od gepeka su nas udarali po nogama. Smjestili su nas u ćeliju koja je bila potpuno zatvorena. Poslije su nas odveli u PU Centar, zatvorili u podrume, a nas dvojicu su tukla osmorica policajca. Uništili su nas – kazao je Harun Ćehajić, 17-godišnjak koji je u pritvoru proveso 24 sata. Pred kamerama je pokazao modrice koje ima na licu.

16:06 Demonstranti su dali novi ultimatum. Traže da se za 20 minuta puste uhapšeni demonstranti ili će u protivnom blokirati cijeli grad.

15:53 Policijski službenici Druge policijske uprave jučer u 8.45 sati lišili su slobode R.B., (1994.), D. E., (1991.), a zatim u 16.55 i A. K. (1993.) iz Sarajeva, zbog sumnje da su  7. februara, za vrijeme održavanja protestnog okupljanja građana ispred Vlade Kantona Sarajevo, u ulici Reisa Džemaludina Ćauševića, počinili kaznena djela ”učestvovanje u grupi ljudi koja učini krivično djelo”, ”oštećenje tuđe stvari” i ”napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti”, prenosi Fena.

O ovome je obaviješten dežurni kantonalni tužitelj u Sarajevu, a imenovani su predati u nadležnost policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Centar.

Nakon kriminalističke obrade, R. B. i D. E. su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dok je A. K. predat u prostorije Odsjeka za zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici Prve PU, jučer u 10.25 sati, zbog sumnje da su tokom protesta počinili ista kaznena djela kao i gore navedene osobe, lišili su slobode O. H., (1994.), G. M. (1991.) A. A. (1981.) i Z. T. (1987.) iz Sarajeva.

Iz istih razloga, policijski službenici Treće policijske uprave jučer u 11.55 sati uhapsili su Š. D. (1985.) iz Sarajeva, a pripadnici Prve policijske uprave lišili su slobode G. E (1995.) i G. K. (1994.), te Č. S. (1991.) iz Sarajeva.

15:39 Advoktica koja zastupa uhapšene demonstrante trenutno se nalazi u sudu. Kako saznajemo, odlučuje se šta će biti sa Sanjinom Čepalijom i Nihadom Aličkovićem. 

Na spisku koji se nalazi kod sudije nalazi se nekoliko maloljetnih osoba i o njima će se odlučivati nakon što se sudija izjasni šta će biti sa Čepalijom i Aličkovićem. Još uvijek se ne zna kada bi oni mogli biti pušteni.

15:29 Sjednica Vlade KS koja je prekinuta prije sat vremena trebala bi biti nastavljena večeras. Kantonalni ministri prekinuli su sjednicu nakon što su dobili informaciju da bi demonstranti mogli doći ispred prostorija Direkcije za ceste KS gdje se sjednica Vlade održavala. U toku sjednice ministri bi trebali razgovarati o svim tehničkim pitanjima, te o tome da li će sutra raditi uposlenici Kantona i Općine Centar čiji su kabineti izgorjeli u prekjučerašnjem požaru. Ministri bi također trebali odlučiti hoće li biti nastave u školama.

15:27 Roditelji su policiji dali ultimatum od 10 minuta da puste njihovu djecu. Jednoj od majki je pozlilo. Roditelji su poručili da, ako im za 10 minuta ne udovolje zahtjevu, biti primorani na radikalnije mjere.

15:18 Kako saznaje “Dnevni avaz”, mladići koji su u pritvoru trebali bi biti pušteni na slobodu za nekih pola sata. Trenutno se s njima nalaze advokati, a protiv deset mladića bit će pokrenut krivični postupak.

14:50 Demonstranti uzvikuju da je vrijeme da idu na Poljine…

14:40 Pojedini policajci su skinuli kacige s glave, što su protestanti pozdravili aplauzom

14:39 “Skinite kacige, pustite nam djecu”, uzvikuju protestanti

14:20 Protestanti i policija su napustili prostor ispred PU Centar i vraćaju se prema Kanronalnom tužilaštvu. Protestanti i dalje traže puštanje djece koja su u PU Centar pretučena.

14:19 Saobraćaj je u potpunosti blokiran

14:08 Kako javlja novinarka “Dnevnog avaza” s lica mjesta, od grupe koja je ostala u pritvoru, jedan dio njih je prebačen u tužilaštvo, a drugi je ostao u policiji. 

14:05  Iz policije je izašla i druga grupa uhapšenih, no oni su ubrzo ubačeni u “marice” kako bi bili prebačeni na drugu lokaciju. Roditelji su pokušali blokirati odlazak vozila, ali ih je policija spriječila u tome.

14:00 Od 30 privedenih trenutno je 15 pušteno kućama. Ostali roditelji i demonstranti zahtijevaju da i ostali u policijskoj stanici budu što prije pušteni. Oni koji su pušteni iz pritvora, tvrde da je nad njima bila upotrijebljena sila i da ih je policija tukla.

13:58 Ministri nisu završili sjednicu Vlade KS ali su se razišli jer su dobili dojavu da demonstranti idu prema njima. Kako nam je kazao ministar Emir Hrenovica Vlada je u stalnom zasjedanju i sjednica će vjerovatno biti nastavljena na nekom drugom mjestu.

13:57 Grupa od desetak mladića puštena je iz PU kućama, a iz nepoznatog razloga niko od njih nije htio davati izjave, na licu jednog momka vidjele su se povrede.

13:54 Kako saznaje ekipa “Dnevnog avaza” koja se nalazi na licu mjesta, jučer u 16 sati priveden je 14-godišnjak i pet-šest sati, kako nam je rečeno, zadražan je u policiji gdje je ispitivan i pretučen. Njemu je na KUM-u ukazana medicinska pomoć. Kako nam je rekao njegov otac ne želeći zbog straha za posao otkrivati ime, dječak ima modrice po tijelu od pendreka i kopču na usni. Kako smo saznali svi koji su bili privedeni u općinu Centar upućeni su na daljnja ispitivanja u Kantonalno tužilaštvo.

13:52 Demonstranti su se pridružili roditeljima ispred PU Centar. Prisutno je jako obezbjeđenje i policija demonstrantima ne da da priđu glavnom ulazu u policiju. Uzvikuju: “Pustite nam djecu”.

13:48 Pred policijskom stanicom Centar trenutno se nalazi grupa od 20-ak roditelja koji od petka i subote ne znaju šta se dešava s njihovom djecom. Kako su nam kazali,  jedina informacija koju imaju jeste da se nalaze u policijskoj stanici na ispitivanju.

– Moj sin ako bude pretučen biće svega! Nema ga od preksinoć. Ako je kriv, ima zakon i neka odgovara, ali niko ga nema pravo tući. Ovo nije logor. Niko iz policije nije izašao da nam se obrati i da kaže šta je s našom djecom. Ja imam pravo da vidim svoje dijete. Čekaću tih 48 sati da izađe, a ako mu bude falila dlaka s glave biće svega. Posebno ako su tačne informacije da su ih tukli pendrecima u stanici. Ovdje je maloprije bila naša sugrađanka čiji je sin jučer izašao, rekao je da je samo čuvao glavu koliko su ih tukli pendrecima u glavu- kazala nam je Amira Terzić, majka 22- godišnjeg mladića koji je priveden u policiju. Trenutno se ispred policije nalazi jako obezbjeđenje. Policajci na sebi imaju štitove.

13:34 U izjavi za “Dnevni avaz” Pećanac je kazao da je i dalje u toku uviđaj u zgradi Vlade KS koji bi uskoro trebao biti završen nakon čega će se znati više detalja o požaru i šteti koja je pričinjena tokom demonstracija.

13:27 Jedna žena nosi svijeću u rukama i traži informacije o svom sinu kojeg, kako kaže, od petka nije vidjela.

13:21 Ispred Predsjedništva BiH trenutno se nalazi oko 500 ljudi…

13:13 Sjednicu Vlade KS koja je u toku upravo je napustio Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac (SDU) koji je ministrima podnio kratki izvještaj o demonstracijam i dešavanjima u proteklih nekoliko dana. Kako javlja „Avazov“ reporter, Pećanac je kazao da ministri, bez obzira što su u ostavci, moraju pratiti dešavanja i biti odgovorni za svoje resore. Tražio je da se što prije održi vanredna sjednica Skupštine KS.

12:59  Mubera Čampara, penzionerka, je na današnjim protestima ispred zgrade Predsjedništva BiH, ljubeći zastavu BiH, rekla da demonstranti ne žele da ruše državu, nego žele da uklone nesposobnu vlast koja ih je 20 godina gurala u propast. 

– Mi od penzija ne možemo živjeti. U ovoj zemlji treba da živimo svi normalno, a ne da neko živi od 3 KM dok drugi imaju sve. Naša djeca nemaju užina, dnevno u džepu nemaju ni po 2 KM. Ovo je socijalni bunt! Iza mene ne stoji nijedan političar nego prazan stomak- ogorčena je Čampara uzvikujući da traži ostavku svih koji su na vlasti i koji su doveli narod u ovakvo stanje.

Nermin Pećanac

12:55 U prostorijema Direkcije za ceste KS počela je vanredna sjednica Vlade KS.

12:46 Čuju se zvižduci i povici: “Hoćemo zakone”, “Lopovi”, “Ostavke”, “Bando, pustite nam djecu iz zatvora”, “Lopovi napolje”….

12:42 U ovom trenutku blokirana je glavna saobraćajnica. Građani traže ostavku Nikšićeve Vlade.

12:38 Učesnici današnjeg okupljanja su nam rekli da ispred Predsjendištva BiH stoje građani Sarajeva, bez imena, nacionalnosti ili stranačke pripadnosti… Oni žele da poruče vladajućoj garnituri na čelu sa Bakirom Izetbegović, Zlatkom Lagumdžijom i Nerminom Nikšićem da im neće uspjeti medijski spin o demonstrantima kao o razularenim narkomanima sa 12 kilograma droge niti izjave o demonstrantima kao ubačenom elementu sa strane. U proglasu narodnog pokreta navedeni su sljedeći zahtjevi:

1. Javno izvinjenje Izetbegovića i Nikšića za laži koje su iznijeli na Face TV o protestima sa 12 kilograma droge i priznanje da se radi o buntu naroda
2. Povećanje minimalne penzije na 400 KM

3. Prestanak daljnjeg zaduživanja kod MMF-a, rasta cijena komunalija i uvođenje novih nameta – nedostajuća sredstva neka namire oduzimasnjem nelegalno stečene imovine kroz reviziju privatizacije, ograničavanjem najviše plate budžetskih korisnika, ukidanjem nepotrebnih putovanja, smanjenjem broja kantona, reduciranjem voznog parka….

4. Puštanje uhapšenih demonstranata i prestanak fabrikovanja laži o istim s tim da oni pojedinci koji su iskoristili opravdani bunt za krađu i palež trebaju odgovarati.

12:24 Avdija Šabanović, pukovnik u penziji i nosilac srebrenog štita, rekao je za “Dnevni avaz” da pojedincima iz vlasti odgovara ovo ovakvo stanje. On kaže da djeca koja su izašla na proteste nisu huligani. 

– Ovi ljudi pred Predsjedništvom su narodni heroji. Šutjeli su 15 godina dok su nas pljačkali. Ja vam garantujem životom da ovdje ima puno zlatnih ljiljana, srebrenih štitova, boračke populacije….Možda je greška što je Predsjedništvo zapaljeno. Trebali su zapaliti Vladu FBiH kojom upravlja Zlatko Lagumdžija. On mjesečno uzima kirije 100.000 KM i to treba zapaliti. Odatle ljudi trebaju ići na Poljine gdje su njihove luksuzne vile i sravniti sve i ostaviti ih bez ičega kao što su oni nas. Ako nam ne pomogne Radončić u ovom vremenu, neće nam niko pomoći. Narodu je došlo do guše. Bojim se da ne uzmu oružje u ruke, e onda će biti belaja. Evo Lipovača je uzeo svoju porodicu i otišao van države, a ja jutros nisam imao 2 KM da dođem tramvajem na proteste. Narod se neće smiriti dok s vlasti ne odu Nikšić, Lagumdžija i Bakir- rekao je Šabanović.

11:58 Vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo koju će umjesto dosadašnjeg premijera Suada Zeljkovića (SDA) predvoditi ministar Muhamed Kozadra (SDA) još uvijek nije počela. Na Vladi se očekuje da ministar unustrašnjih poslova KS Nermin Pećanac (SDU) podnese izvještaj o javnim protestima i da procijeni sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo sa prijedlogom mjera u svrhu normalizacije svih funkcija u Kantonu. Ministri će također razmatrati sve tehničke mogućnosti kako bi uposlenici Kantona i Općine Centar sutra mogli doći na posao. Po završetku sjednice Vlade KS znat će se hoće li biti pronađeno neko tehničko rješenje.

11:53 Kako javlja novinarka “Dnevnog avaza”, u malom parku pored Predsjedništva BiH skupila se grupa ljudi, a pojedini učesnici okupljanja su rekli kako očekuju dolazak velikog broja građana. Saobraćaj u gradu normalno funkcioniše. Čuju se povici građana koji se, kako kažu, bore protiv loše vlasti. Policija obezbjeđuje skup i nema nikakvih problema.

11:20 Grupa građana koja podržava masovne građanske proteste u Bosni i Hercegovina najavila je da će sutra u centru Beograda na Trgu republike organizovati protest solidarnosti. Protest organizuju građani koji su se okupili na grupi na Fejsbuku pod nazivom “Podrška narodu Tuzle iz Srbije”.

U današnjem saopštenju, dostavljenom medijima, navodi se da protesti u BiH na dramatičan način postavljaju pitanja koja se prećutkuju godinama.

“Njihova spontanost, orijentacija na socijalne i ekonomske probleme i, istovremeno, jasna težnja da se distanciraju od nacionalnih i vjerskih sukoba, kao i od svih postojećih političkih partija, pružaju po prvi put prostor mladim i uglavnom nezaposlenim ljudima da uzmu aktivno učešće u političkom životu,” kaže se u saopštenju.

9:55 Građani Sarajeva najavili su za danas u 12.00 sati mirno okupljanje pred zgradom Predsjedništva BiH, te pozvali sve građane da im se pridruže.

Nekoliko stotina građana protestvovalo je i jučer, zahtjevajući bezuslovnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo, Vlade Federacije i formiranje nestranačkih vlada, ne preduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građana, te hitno oslobađanje uhapšenih demonstranata.

Pozivaju na mirne proteste, a poručili su da će se sami obračunati s huliganima ukoliko se pojave.

(Avaz.ba)