Hoće li svi učenici moći upisati željenu školu?

0
63

Učenici iz Tuzlanskog kantona privode kraju ovu školsku godinu. Mature srednjoškolaca su već u toku, a i osnovci uskoro završavaju nastavu. Time zatvaraju jedno poglavlje života, ali počinje borba za upis u srednju školu. Šarolika je ponuda zanimanja. U nekim školama je sve više novoupisanih učenika, a u nekima iz godine u godinu ih manjka.

Početkom juna završava se nastava u svim školama Tuzlanskog kantona. Slijede sjednice vijeća škola, izvještaji o radu u ovoj školskoj godini. Također, mnogo obaveza je i oko upisa završenih osnovaca u srednje škole. U srednjim školama iz Tuzle kažu da je to teška priča. Naprimjer, u Medicinsku školu Tuzla, za koju iz godine u godinu vlada veliko interesovanje, mogu se upisati samo učenici čiji je prosjek ocjena pet.

”Meni je jako žao, veliki interes postoji za Medicinsku školu, tako da molim roditelje da imaju razumijevanje, da pogledaju da i druge srednje škole imaju krasna zanimanja. Veliki je pritisak na našu školu, a mi jednostavno taj pritisak ne možemo izdržati”, kaže Jasna Hadžiselimović, direktorica Srednje medicinske škole Tuzla.

U Gimnaziji ”Ismet Mujezinović” druga priča. U ovoj školi kažu, iz godine u godinu upisuju sve manji broj prvačića. Razlog tome je manji broj školaraca koji završavaju osnovno obrazovanje, ističu u ovoj obrazovnoj ustanovi.

”Mi se suočavamo u posljednjih par godina sa manjim brojem učenika koji završavaju osnovnu školu, ne samo naša škola, ima problem sa manjim brojem učenika koji se upisuju u odnosu na one koji završavaju školovanje u gimnaziji”, ističe Amela Zaimović, direktorica Gimnazije ”Ismet Mujezinović” Tuzla.

Srednje škole pokušavaju učenicima završnog razreda osnovnih škola kroz prezentacije prikazati njihov rad, te dati razlog zbog čega bi trebalo upravo njih odabrati.

”Nastojimo da se predstavimo na što bolji način, da pokažemo naše rezultate, privučemo učenike i ponudimo im što više, ne samo u okviru nastavnih, nego i vannastavnih aktivnosti, dakle nastojimo da svojim radom i prezentacijom rezultata privučemo što veći broj učenika”, naglašava Zaimović.

Većina učenika nalazi se pred ozbiljnom odlukom, šta i koje zanimanje odabrati. Za jedne je to stanica prije posla, a za druge prije odlaska na fakultet. Stoga je na učenicima i njihovim roditeljima odluka šta odabrati.

(rtv slon)