Hoće li se “Bijelo dugme” okupiti za 40. rođendan

0
168

Najveća grupa na ovim prostorima “Bijelo dugme” slavi 40. rođendan. Legendarno “Dugme” osnovano je u Sarajevu 1974. i djelovali su do 1989. godine. U junu 2005. godine svi članovi grupe, predvođeni velikim Goranom Bregovićem, nakon duge pauze ponovo su se okupili te održali tri spektakularna koncerta na sarajevskom Koševu, zagrebačkom Maksimiru i beogradskom Hipodromu. Njihovo ponovno okupljanje bilo je istinska senzacija i bez premca događaj godine.

Dvije knjige

No, nakon što su se 28. juna 2005. pogasila svjetla na beogradskom Hipodromu članovi grupe su nastavili svako svojim putem. Danas gotovo da ne postoji komunikacija među nekadašnjim “dugmićima”, a neprikosnoveni šef “Dugmeta” Goran Bregović na novinarska pitanja je li moguće ponovno okupljanje grupe, odgovarao je s velikom skepsom.

Raka Marić, dugogodišnji menadžer “Bijelog dugmeta” i vlasnik “Music Stara”, za “Avaz” je otkrio da njegova kuća i “Croatia Records” povodom 40. rođendana pripremaju reizdanja ploča “Bijelog dugmeta”.

– Mi smo vlasnici tri albuma, a “Croatia Records” šest. Pripremamo specijalnu ediciju ograničenog tiraža od 1.000 ploča i to upravo na vinilu, kao što je to nekada bilo – kaže nam Marić te dodaje da će istim povodom biti objavljene i dvije knjige.

Rođendanske ploče bit će, ističe Marić, promovirane u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, te vjerovatno u Ljubljani i još nekim regionalnim centrima.

Ono što javnost u cijelom regionu ipak najviše zanima je to hoće li se za rođendan članovi “Bijelog dugmeta” okupiti te upriličiti slavljenički koncert.

U ovu mogućnost Marić sumnja, a kao razlog navodi tešku ekonomsku situaciju u cijelom regionu.

– Haos je na svim stranama i u takvim okolnostima teško je razmišljati o koncertima – dodao je Marić.

Visoka cifra

No, kako saznajemo, firma “Adrenalin” iz Beograda pokušava privoljeti Bregovića da za ovu priliku okupi grupu. Bregović je na njihovu ponudu uzvratio visokom cifrom, više u namjeri da ih na taj način odbije nego da ih privoli. Jer, kako nam kaže Bregin blizak saradnik, “Bijelo dugme” je priča koja ga više ne interesira. Isti izvor dodaje da “Adrenalin” ne odustaje i da pokušava osigurati tu cifru…

Rekordi posjećenosti

“Bijelo dugme”, prema mnogim procjenama, drži rekorde posjećenosti koncertima na ovim prostorima. Tako su na beogradskom Hipodromu 2005. okupili blizu 200.000 posjetilaca, a 1977. na velikom koncertu kod Hajdučke česme imali su 100.000. posjetilaca!

(Avaz)