Hoće li i ove godine biti višesatnih čekanja na šalterima za izdavanje pasoša?

0
18

Veće gužve na šalterima za izdavanje ličnih dokumenata u Tuzli još uvijek nisu zabilježene, no, s obzirom da stižu ljetni dani, situacija bi se mogla promijeniti. Naime, svake godine ljetni period bude zabilježen povećanim gužvama, višesatnim čekanjima u redovima kako bi se predali zahtjevi za izdavanje pasoša i drugih dokumenata.

Iz MUP-a TK ističu da je još uvijek neizvjesno hoće li to biti slučaj i ove godine, međutim, ukoliko i dođe do toga, poduzeće se neophodne mjere.

„U svakom slučaju će MUP će pratiti situaciju na svim lokacijama i u slučaju da dođe po povećanog broja podnesenih zahtjeva, kao i proteklih godina radićemo u dvije smjene“, ističe mr. sci. Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a TK.

Trenutno se svi dokumenti, lične karte, vozačke dozvole i pasoši izdaju u zakonskom roku, odnosno u periodu od oko 30 dana. Ukoliko dođe do većih gužvi, iz MUP-a TK savjetuju svima onima sa područja Tuzle da zahtjeve predaju poslije 14:00 sati.

„Kada su manje gužve, obzirom da građani iz okolnih mjesnih zajednica dolaze ujutro i pokušavaju riješiti te svoje probleme“, dodaje Šarić.

S druge strane, kada je riječ o prioritetu pri pružanju ovih usluga starijim osobama, ženama sa djecom i slično,, ne postoji zakonska regulativa koja bi regulisala tu oblast na šalterima za izdavanje dokumenata.

„U takvim situacijama samo je stvar kulture naših građana da li će nekoga propustiti. Mi to ne možemo regulisati jer nemamo nikakve zakonske osnove da se pozovemo na zakon, kako bi pozvali građane da to poštuju“, kaže Šarić.

S obzirom da se bliži ljetna sezona, kada većina osoba planira odlazak preko granice na ljetovanje, a tu je i dolazak onih iz dijaspore, građanima se savjetuje da na vrijeme predaju zahtjeve za izdavanje dokumenata, naročito pasoša, kako bi izbjegli moguće gužve na šalterima.

(rtv slon)