Hladnoća i infarkt

0
187
Hladnoća za srce znači više posla. Kada na ovim hladnim temperaturama izlazite napolje, vaši krvni sudovi se refleksno sužavaju, te nos, prsti i noge, znači periferni organi, postaju hladni, da bi unutrašnjost tijela, gdje su životno važni organi, ostala topla. Kada su krvni sudovi u periferiji, na primjer u koži, tako suženi da bi zadržali toplotu tijela, srce mora da pumpa krv protiv povećanog otpora, te samim tim puno više i napornije radi.

Ukoliko srce u ovom slučaju nije dovoljno zdravo i jako, hladnoća može da pretstavlja problem, jer se i krvni sudovi u srcu pri hladnoći sužavaju. Ko boluje od kardio- vaskularnih bolesti, može zimi imati problema sa lošom prokrvljenosti u samom srcu, što u najgorem slučaju može dovesti do srčanog infarkta.

Statistika potvrđuje da zimi umire više pacijenata od infarkta nego ljeti. Jedno američko istraživanje je pokazalo da se radi čak o trećini više.

Ukoliko vam je srce već opterećeno nekim ranijim infarktom ili drugom koronarnom bolesti, nemojte ga dodatno opterećivati hladnoćom. Na primjer, pazite kada iz toplog stana izađete na hladnoću i odmah počnete sa fizičkom aktivnosti kao što je otklanjanje snijega lopatom ispred zgrade ili sa automobila. Vašem tijelu ova aktivnost može biti previše, a srce i krvotok mogu biti ekstremno i opasno opterećeni. Ako vam se u tom trenutku javi napad gubljenja zraka, ako vas peče u grudnom košu ili ako tu osjetite pritisak, već vam se javljaju alarmni signali. Odmah prestanite sa tim što u tom trenutku radite, a ako se smetnje zadrže ili čak pogoršaju, odmah pozovite hitnu pomoć. Čak i kada smetnje prestanu, trebali bi što prije ljekaru.

Ako mislite da vam je srce zdravo, odnosno ako niste imali ranije problema, ipak bi kod pojave problema sa disanjem i osjećaja da vas peče u grudnom košu trebali što prije otići ljekaru ili ako su simptomi jaki, pozvati hitnu pomoć. Nekada se napad angine pektoris javi prvi put za vrijeme sportske aktivnosti ili aktivnosti na hladnoći, što ukazuje da je postojala neprimjećena ili neotkrivena bolest srca. Nekada iste simptome mogu prouzrokovati problemi sa bronhijama, pa je i zato važno pregledati se kod ljekara.

Znači, nemojte se preforsirati kada je jako hladno, ali nemojte ni prekinuti sve fizičke aktivnosti. Redovne, temperaturama i sopstvenom stanju prilagođene aktivnosti, opuštajuće šetnje na friškom zraku su dobre za srce i krvotok i održavaju vaš fitnes i zdravlje.

 

(zdravlje.at)