Historijski razgovori Kine i Tajvana

Kina i Tajvan su počeli historijske razgovore na visokom nivou, prve od završetka kineskog građanskog rata 1949. godine.

Današnji sastanak je plod dugogodišnjeg napora da se poboljšaju odnosi otoka i kopna.
Kina i Tajvan počeli su historijske razgovore na visokom nivou, prvi put od završetka kineskog građanskog rata 1949, javljaju svjetski mediji.

Kineski ministar vanjskih poslova Zhang Zhijun i tajvanski kolega Wang Yu-chi počeli su četverodnevne razgovore u Nanjingu, bivšem glavnom gradu Kine, koji se nalazi blizu Šangaja i ušća rijeke Yangtze.

Današnji sastanak je plod dugogodišnjeg napora da se poboljšaju odnosi otoka i kopna, mada da nema zvanične agende razgovora i viđeni su kao “simbolična vježba izgradnje povjerenja”, prenijela je agencija AFP.

“Posjeta ne dolazi lako. To je rezultat interakcije između dvije strane, koji traje mnogo godina”, rekao je Wang novinarima i dodao da neće biti potpisivanja bilo kakvog sporazuma i da je glavni cilj posjete da se “pomogne u olakšavanju međusobnog razumijevanja”, prenosi Tanjug.

Odvojene vlade

CentralnoGrijanje

Tajvan i Kina imaju godinama odvojene vlade i ponovno su uspostavili kontakt tokom 1990. kroz kvazizvanične organizacije, mada je cilj vlasti u Pekingu i dalje da ujedine sve kineske teritorije pod svojom vlašću i Tajvan vide kao “pobunjenički region koji čeka ujedinjenje sa kopnom – silom ukoliko je potrebno”, navodi francuska agencija.

Tajvan sebe smatra kontinuitetom Republike Kine osnovane 1912. godine, koja je u ostatku Kine realno prestala da postoji osnivanjem Narodne Republike Kine.

Država je bila članica Ujedinjenih naroda, ali je mjesto morala ustupiti Narodnoj Republici Kini 1971. godine, pošto je Tajvan sa Kinom sklopio dogovor poznat pod nazivom “Politika jedne Kine”, po kojemu se Tajvan i Narodna Republika Kina trebaju smatrati jednom državom sa dvjema vladama koje se međusobno ne priznaju, čemu se protivi dio tajvanskih političara koji zagovara nezavisnost.

Tajvan su priznale 22 države članice Ujedinjenih naroda i ima vojnu podršku Sjedinjenih Američkih Država i Japana, koji Taipei nikada nisu zvanično priznale i uživa u dugogodišnjim ekonomskom bumu.

(Agencije)