Historijski 15.maj: Dan kada je Tuzla dobila budućnost

0
22

Malo je onih koji na spomen 15.maja ne osjete nalet emocija. Prvo strah pri sjećanju na buktinje i prve detonacije koje su odjeknule Tuzlom, a onda ponos. Neizmjeran ponos na hrabrost koja je Tuzlake ujedinila u odbrani grada 15. maja 1992. godine.
Da nije bilo tog jedinstva i hrabrosti, Tuzla bi imala drugačiju historiju, a ovu koju sada živimo dužni smo zahvaliti prvenstveno tuzlanskoj policiji. Njenim pripadnicima koji su dali svoj život za grad u kojem su nastavile da žive njihove porodice.
Dvadesetsedmogodišnji Alidin Mustabašić poginuo je u bici na Brčanskoj Malti kao pripadnik II Manevarske jedinice. Pet mjeseci nakon njegovog stradanja rodila mu se kćerka Aldina. Ime je dobila po ocu.
Armela Mustabašić, sestra poginulog Alidina
00:44
1:02 „ žao mi je iza mog brata a vjerovatno i iza ostalih ostala su djeca porodice, danas su to već formirane ličnosti neki već pri kraju fakulteta, a njihovih očeva nema“

Nevres Jašarević imao je 16 godina kada je kao dobrovoljac sa svojim komšijama uspio zarobiti jedan kamion JNA koji je nakon eskalacije situacije na Brčanskoj Malti pokušao izaći iz Tuzle.

Nevres Jašarević, član Udruženja maloljetnih boraca AbiH Općine Tuzla
4:50
5:11 „ I danas dan me je strah samo kad se sjetim svega toga. Bilo je sve spontano i hvala bogu dobro se završilo uspjeli smo odbraniti grad i drago mi je što niko nije ispo ni zločinac već jednostavno branili smo svoje kuće branili smo svoj grad i ponosan sam na to“

15. Maja 1992. godine građani Tuzle su stali u odbranu svog grada i cijele Bosne i Hercegovine i time još jednom pokazali svoju opredjeljenost za cjelovitu, nezavisnu i suverenu Bosni i Hercegovinu.
Sve što se tog dana odvijalo u Tuzli prema riječima Josipa Duspare, člana Manevarske jedinice Tuzla osujetilo je opsadu grada, ali i preokrenulo cijeli slijed događaja u sjeveroistočnoj Bosni.
Josip Duspara, član Manevarske jedinice
2:58
3:06 „Pokušaji i sve ostale stvari koje su se namjeravale da urade su osujećene samim našim pojavljivanjem ovdje na Brčanskoj Malti“
Zadatak oklopne kolone tog dana, koja je bila mnogo puta snažnija od policajaca koji je obezbjeđuju, je da mirno izađe iz grada. Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla imali su naredbu da ne nasjedaju na provokacije, sve dok iz kolone nije otvorena vatra na policiju i građane.
„Onda je policija postupila u nužnoj odbrani…onda je došlo do nevjerovatnih eksplozija koje su uplašile i jedne i druge. Zato što je komandant kasarne Mile Dubajić postupio nevjerovatno nehumano prema svojim ljudima, koje je stavio da sjede na buradi goriva i sanducima municije, tako da bi jedan metak izazvao nevjerovatno velike eksplozije“, kaže Imamović
Nakon polaganja vijenaca i cvijeća na spomeniku poginulim braniteljima BiH i Tuzle na Brčanskoj Malti, povorka pripadnika Oružanih snaga Republike BiH i građana uputila se na Slanu Banju gdje je na spomen obilježja poginulim braniteljima BiH i Tuzle također položila cvijeće.

(rtv slon)