Hill: BiH mora poduzeti neophodne reforme da bi ušla u 21. stoljeće

Sjedinjene Američke Države su posvećene jedinstvenoj Bosni i Hercegovini , sa dva entiteta i distriktom Brčko – kazao je Nicholas M. Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH, govoreći kao uvodničar na današnjoj sesiji Kruga 99 o temi „Američki angažman u BiH“.

Hill je naglasio da su Sjedinjene Države, kao i tokom svih ovih godina, posvećene tome da Bosna i Hercegovina ide putem euroatlanantskih integracija.

– U suštini, taj put je danas jako važan zato što se tu radi o putu reformi. Naravno, vrlo je bitno biti član nekoga kluba, ali mi smatramo da ovaj proces u suštini znači da ova zemlja mora poduzeti neophodne reforme da bi ušla u 21. stoljeće – kazao je Hill.

Na pitanje novinara da li reforma BiH, reforma Ustava FBiH, znači ukidanje entiteta i kantona, Hill je kazao da niko u Ambasadi ne smatra da je jedan od mogućih način napretka ukidanje entiteta.

– S druge strane, mi smo jako praktični ljudi. Ono što nas interesuje je da napravimo institucije u ovoj zemlji koje će odgovarati i odgovornije se ponašati prema potrebama i zahtjevima građana. Ko god ima takve sugestije koje bi doprinijeli tome, mi ćemo podržati i saslušati – rekao je Hill.

Istaknuo je da postoji plan aktivnosti reforme Ustava Federacije BiH, ali da u tom dokumentu ne postoji ukidanje kantona.

Odgovarajući na brojna pitanja novinara, kao poput onoga šta misli  o nedavno objavljenim fotografijama sa drugačijom kartom BiH, Hill je ponovio da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i Brčko Distrikta, da je multietnička država, ali , s obzirom na to da je u toku predizborna kampanja, kako je dodao, takvih fotografija i priča će biti još.

CentralnoGrijanje

– Siguran sam da to nisu prve ni zadnje fotografije u predizbornom periodu, te da ćemo čuti neke nekorisne bombastične političke izjave u toku izborne kampanje i to se ne može zaustaviti. Također ćete čuti da se mi pokušavamo riješiti Republike Srpske. Takvim sugestijama nema nikakve supstance, to su samo političke kampanje – rekao je Hill.

Komentirajući situaciju u Ukrajini, Hill je kazao da je stanje zabrinjavajuće i ukazao je na saopćenje i stav koji je Bijela kuća iznijela.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je rekao da su administracija SAD-a i američki kongresmeni ponovo krenuli u inicijativu integracija čitavog istočnog bloka, jugoistočne Evrope, u euroatlantske integracije.

Izrazio je nadu da će inicijativa kongresmena SAD-a biti specifično usmjerena ka Bosni i Hercegovini.

– Uvjereni smo da su inicijative SAD-a uvijek onakve da odgovaraju svim građanima BiH. Vjerujem da u sadržaju takvih inicijativa neće biti onih elemenata uređenja BiH i transformacije odnosa koji će značiti dalju etničku segregaciju i diskriminaciju bilo kog čovjeka u BiH, a niti naroda u BiH – kazao je Kulenović.

(Fena)