Hiljade demonstranata traže ostavku Nikšića i njegovih ministara

0
74

14:25 Okupljeni demonstranti traže da se ostavke podnesu najdalje do 19 sati večeras.

14:24 Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo održao je danas hitnu sjednicu na kojoj je dogovoreno da se Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održi u srijedu 12. februara 2014. godine.

Pred zastupnicima Skupštine KS naći će se Izvještaj MUP-a o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo i dešavanjima vezanim za devastaciju objekata, a bit će razmatrana i ostavka premijera Kantona Sarajevo. Zastupnici će se dogovoriti i o preduzimanju mjera od strane Skupštine i Vlade KS za funkcionisanje vitalnih funkcija bitnih za građane KS, te za uspostavljanje socijalnog dijaloga.

Naloženo je Vladi KS da preduzima aktivnosti kako bi se osigurao rad izvršne vlasti, te vitalne funkcije za dobrobit građana.

Kolegij Skupštine KS podržava opravdane zahtjeve demonstranata i poziva predstavnike na socijalni dijalog

14:18 Pregovarački tim demonstranata izašao je iz zgrade Vlade i predstavili su svoje uvjete.

Oni traže ostavku kompletne Federalne vlade do 12. februara; formiranje komiteta za normalizaciju stanja kojeg bi činili stručni, obrazovani ljudi, a kojeg bi priznale prijelazne vlasti; traže da Federalna i Kantonalna televizija svaki dan od 18:00 do 18:10 omoguće obraćanje demonstranata narodu.

Međutim, okupljeni demonstranti ne žele da čekaju do 12. februara, nego traže da Vlada FBiH smjesta podnese ostavku.

14:05 Okupljeni demonstranti ispred zgrade Vlade FBiH i dalje uzvikuju “Ostavke! Ostavke!”

Demonstrantima se priključio i Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta. On je kazao da su okupljanja nezadovoljnih građana prerasla u civilizirane opravdane proteste .

On ističe da je Sindikat BiH, zbog interesa politike, izdao radnike.

14:04 Jedan od ratnih komendanata specijalne policije, pripadnik tima Federalne uprave policije, Zoran Čegar, ušao je sa dva pregovarača u zgradu Vlade Federacije BiH.

Čagar je pred demonstrantima zahtijevao da se ukloni grupa demonstranata sa kapuljačama i zapaljivim koktelima. (Fena)

14:03 Bekir Đedović, penzionisani oficir Armije RBiH, i još dva učesnika demonstracija ušli su u zgradu Vlade kako bi prenijeli zahtjeve demonstranata.

Protesti su trenutno mirni i nema incidenata, a čeka se na rezultat pregovora.

13:55 Demonstranti traže smjenu Vlade Federacije BiH, ukidanje kantona, umanjenje svih primanja parlamentaraca za 50 posto, smjenu direktora PIO, povećanje penzija, omogućiti primanja nezaposlenima, ukidanje rada na crno…

Upravo se formira pregovarački tim. Među demonstrantima se traže visokoobrazovane osobe koje će predstaviti njihove zahtjeve, ali ističu da će razgovarati tek onda kada podnesu ostavke.

13:50 Hiljade demonstranata u ovim trenucima protestuje ispred zgrade Federalne vlade. Čuju se povici “Lopovi, napolje”, Heleze, izađi” i “Dajte ostavke”

13:48  Vlada KS na hitnoj sjednici koja je u toku raspravlja o aktuelnoj siguronosnoj situaciji u KS. Kaka je za “Avaz” kazala Lamija Bojadžić iz press službe Kantona, ministri će u toku sjednice razgovarati o organizaciji poslova u narednih nekoliko dana, funkcionisanju izvršne vlasti, raspoređivanju ljudskih resursa, prostorija i drugih kapaciteta.

13:47 Alipašina ulica je blokirana.

13.45 Nekoliko hiljada demonstranata je u ovom momentu krenulo prema zgradi Federalne vlade. Glavni zahtiev, kako su već najavili, je ostavka premijera Nermina Nikišića i njegovih ministara.

13:39 U zgradu Vlade FBiH se vratio ministar Lijanović

13:36 U ulicu u blizini zgrade Federalne vlade stigla su jedna vatrogasna kola. Saznajemo da su tu u stanju pripravnosti u slučaju da bude potrebna intervencija.

13:34 Demonstranti okupljeni oko Predsjedništva BiH upravo su iznijeli svoje zahtijeve. Na transparentima su napisali da traže smijenu Vlade FBiH, ukidanje kantona, smijenu direktora MIO/PIO.

Okupljeni demonstranti, kojih ima više od 1.000, uzvikuju “Lopovi”, “Ostavke”… Također traže povećanje penzija, ukidanje rada na crno…

Među transparentima pojavio se i plakat na kojem piše SDA, SBIH i SDP ne mogu biti više na vlasti!

13:32 Azra Tuzović, Direktorica Gimnazije Obala Azra Tuzović rekla nam je se nastava danas održava normalno.

– Ovdje su djeca sigurna i pod kontrolom. Roditelje učenika koji nisu došli na nastavu obavijestili smo o njihovom izostanku kako bismo bili sigurni da nisu na ulici – rekla je Tuzović.

13:22 Nema još demonstranata ispred zgrade Vlade FBiH, osim velikog broja novinarskih ekipa.

13:21 U zgradu je ušao i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo

13:16 Živko Budimir, predsjednik FBiH, ušao je u zgradu Vlade FBiH.

13:15 Nastava u OŠ “Safvet-beg Bašagić” na Drveniji odvijala se normalno u prvoj smjeni dok će časovi u drugoj biti skraćeni i trajat će po 25 minuta. Iz ove škole navode da su roditelji dužni doći po svoju djecu koja su danas druga smjena.

Nastava će se sutra normalno odvijati i u Trećoj gimnaziji.

13:14 Većina ministara je napustila zgradu Vlade FBiH. Ne zna se tačno šta se dešava unutra i mnogi službenici su napustili zgradu.

U ovom trenutku, s prozora zgrade okrenutih glavnoj cesti mogu se vidjeti uposlenici kako skidaju zavjese, vjerovatno u strahu da najavljene demonstracije ispred Vlade FBiH ne eskaliraju u nasilje pa da je što manje zapaljivih materija na meti eventualnih napada.

13:07 Blokirana je saobraćajnica kod zgrade Predsjedništva BiH.

13:05 Ministar Čamber u zgradi Vlade FBiH se zadržao samo pet minuta, a s njim je izašao i ministar finansija Ante Krajina i napustili su prostor ispred zgrade Vlade FBiH.

Odmah nakon njih, zgradu je napustio i zamjenik premijera i ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević.

13:00 Ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber stigao u Vladu.

12:56 Građani nam dojavljuju da se sklanja dokumentacija o poticajima Lijanovićevog ministarstva i dokumentacija o pomilovanjima iz Ministarstva pravde, kako bi se uklonili dokazi protiv ministara protiv kojih se vodi istrage tužilaštava.

12:47 Među osobama koji su iznosili dokumentaciju novinari su prepoznali i službenike Protokola Vlade Federacije BiH

12:44 I Adil Osmanović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica napustio je zgradu Vlade FBiH i odvezao se službenim vozilom.

12:34 U prostorijama Gradske uprave u toku je Kolegij Skupštine KS na kojem će se odrediti termin i mjesto održavanja vanredne Skupštine KS.

12:33 Zgradu federalne Vlade napustio je Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, a potom i Tomo Vidović, uposlenik Parlamenta FBiH

12:17 Oko 100 građana trenutno se nalazi ispred zgrade Predsjedništva BiH. Saobraćaj još uvijek nije obustavljen.

12:15 Svi zvaničnici i zaposlenici Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su nešto prije 12 sati napustili zgradu u centru Sarajeva u kojoj je sjedište bh. državnog vrha.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i bošnjački član Bakir Izetbegović su u jutarnjim satima došli na posao. Ali su na preporuku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zgradu napustili uoči očekivanog okupljanja demonstranata.

U direkciji su procijenili kako je u postojećim okolnostima nemoguće garantovati sigurnost državnom vrhu.

U zgradu su poslani pripadnici interventne policije kako bi je štitili od mogućih novih upada.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović uopće se nije pojavio na poslu.

12:01 Kako saznaje ekipa “Dnevnog avaza” s lica mjesta od jednog službenika federalne Vlade, prava panika vlada među uposlenicima ove institucije

Iznosi se dokumentacija i kompjuteri, jer su uposlenici dobili takvo uputstvo u slučaju da demonstranti uđu u zgradu Vlade. Dio dokumentacije se nosi u podrum, a dio službenici unose u automobile i voze u nepoznatom pravcu.

(Avaz.ba)