HDZ 1990 predlaže sazivanje sjednica Vijeća ministara zbog stanja u BIH

Zbog alarmantnoga stanja u BiH, HDZ 1990 predlaže sazivanje sjednice Vijeća ministara, oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta F BiH, na kojima bi se na temelju izvješća nadležnih institucija obavila rasprava i donijeli zaključci koji bi zaustavili potpuno urušavanje institucija sustava, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ 1990.

– Također, tražimo stalno zasjedanje skupština i drugih tijela županija s ciljem pronalaska odgovora na nagomilane probleme u društvu iz njihovih ovlasti. Očito je, naime, da selektivni napadi na zgrade županija upućuju političku poruku o namjeni da se one ukinu i da se dodatno centralizira ionako loš i neučinkovit sustav – navodi se u priopćenju.

HDZ 1990 naglašava potrebu žurnoga zaustavljanja neprihvatljivih i vrlo opasnih aktivnosti i traži kompletno izvješće od sigurnosnih službi, Vijeća ministara i Predsjedništva o konkretnim događajima, akterima i nalogodavcima.

– Ogromno nagomilano i opravdano nezadovoljstvo naroda gospodarskim i socijalnim i općim stanjem u BiH ne smije i ne može biti opravdanje za nerede, palež i uništenje državne imovine, ugrožavanje života ljudi i policajaca. Nedopustivo je također da opravdan socijalni bunt određene političke grupacije koriste za ostvarenje svojih netransparentnih političkih ciljeva – navode u toj stranci te najoštrije osuđuju nasilje na ulicama gradova u F BiH, napade na policiju, paljenje i rušenje zgrada institucija županije, gradova i države BiH.

CentralnoGrijanje

U toj stranci ističu kako institucije sustava, ma koliko bile nefikasne, moraju funkcionirati, a oni koji opstruiraju njihov rad za to moraju snositi posljedice, jer bez institucija nemoguće je pronaći odgovore kako rješavati iznimno teško socijalno stanje, nezaposlenost, neimaštinu, školstvo, zdravstvo, pokrenuti gospodarstvo itd.

HDZ 1990 još jednom podsjeća na svoja stajališta, a to su, kako navode, i ovi događaji pokazali, da je nužna korjenita reforma i preustroj Bosne i Hercegovine u cilju jednakopravnost naroda, otklanjanja diskriminacije prema svim građanima, vladavine prava, i povećanja kapaciteta za učinkovitost institucija i svih segmenata društva.

Iz ove stranke pozivaju sve odgovorene u BiH i predstavnike međunarodne zajednice da pomognu doći do temeljnoga dogovora koji će omogućiti europsku perspektivu BiH i izvesti BiH na europske tračnice, priopćeno je iz HDZ 1990.

(FENA)