Haris Silajdžić na Svjetskom samitu mira

U organizaciji Svjetskog saveza religija za mir danas u Seulu počinje Svjetski samit mira, kojem prisustvuje više od 100.000 zvanica. Na Samit su pozvani dr. Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Zoran Živković, bivši predsjednik Vlade Srbije.

Programom je predviđeno da dr. Silajdžić na Samitu učestvuje kao VIP govornik , pored Moritza Leuenbergera bivšeg predsjednika Švicarske , Emila Constantinescua, bivšeg predsjednika Rumunije, Marisol Espinoze Cruz, nadbiskupa Antonio Ledesme .

Svjetska konferencija religija za mir uvijek traži nove oblike približavanja, dijaloga, solidarnosti i suživota, te je stvaranje trajnih i pozitivnih promjena u svijetu ujedinjavanjem različitih zajednica diljem svijeta neophodan zadatak.

Predavači i delegati ovog svojevrsnog mirovnog plana za čovječanstvo su vodeći političari, glavne diplomate, vodeći vladini dužnosnici iz svih dijelova svijeta.

CentralnoGrijanje

Na samitu će biti riječi o izazovima, odgovornosti i mogućnostima svjetskih lidera u izgradnji svjetskog mira, izgradnji pomirenja, primjeni kulturne diplomatije u međureligijskom dijalogu, mogućnostima rješavanja sukoba kompromisom, te ulozi ličnog i zajedničkog kao izvora snage identiteta i jedinstva.

Ovaj, do sada najreprezentativniji i najbrojniji Samit mira u svijetu će otvoriti Man Hee Lee, poznati zagovornik mira i predsjednik mirovnih organizacija HWPL, saopćila je Press služba Stranke za BiH.

Svjetski samit mira prati više od 1.000 novinara.

(Fena)