Haos na M-17 i obilaznici: Kilometarske kolone, nervozni vozači, vrućina…

RSD Sloboda

Najfrekventniji granični prijelazi u srcu sezone godišnjih odmora ništa su u odnosu na haos koji vlada cijeli dan na magistralnom putu M-17, a sve zbog rekonstrukcije tunela ”Vranduk” koja je počela u novembru prošle godine.

Naime, zbog asfaltiranja dijela regionalnog puta Zenica – Tetovo – Nemila, tačnije onog u Nemili, a koji se, inače, koristi kao alternativa ukoliko želite izbjeći haos ispred tunela ”Vranduk”, danas je kompletan saobraćaj bio preusmjeren na M-17, odnosno kroz tunel.

RMU Banovići

Zbog ogromnog broja automobila, kamiona, autobusa, koji pristižu iz oba smjera i saobraćaju najfrekventnijim putem M-17, nastao je potpuni kolaps. U borbi sa strpljenjem, na visokim temperaturama, nervozni vozači automobila u već formiranim kilometarskim kolonama maštaju da se na improviziranom semaforu pokaže zeleno svjetlo.

Kolona koja je stvorena na magistralnom putu iz pravca Žepča stigla je čak do Topčić-Polja, što i najbolje svjedoči kakav je haos vladao na ovoj dionici.

Zbog svega navedenog, situaciju su pokušali kontrolirati policijski službenici MUP-a ZDK, koji su regulirali saobraćaj i svakodnevno su ispred tunela ”Vranduk” i omogućavaju da sve protječe bez problema.

Dobre vijesti stižu za sve one koji planiraju putovati ovom dionicom ili su u koloni, budući da je saobraćaj konačno počeo prolaziti kroz Nemilu, odnosno obilaznicu, potvrđeno je  iz policije.

⁃ Prije sat završeno je asfaltiranje i stvoreni su uvjeti da se omogući saobraćaj za putnička vozila kroz Nemilu. Zavisno od situacije, vidjet ćemo hoće li i lakša teretna vozila, također, biti preusmjerena na alternativni put. Sada će, zasigurno, biti rasterećen saobraćaj kroz tunel – kaže dežurni službenik u Operativnom centru MUP-a ZDK.

Podsjetimo, rok za završetak radova na tunelu ”Vranduk”, kada bi ovaj haos trebao postati prošlost, jeste mart naredne godine.

 

(Avaz)