Hamid Karzai pušta 72 “jako opasna” zatvorenika

0
139

KABUL – Zbog najave Hamida Karzaija o puštanju 72 zatvorenika zaoštrili su se odnosi između Afganistana i SAD-a. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai najavio je puštanje 72 zatvorenika koje SAD smatraju sigurnosnom prijetnjom. Kazao je kako obavještajne  službe za 45 zatvorenika nisu našle baš nikakve dokaze o kriminalnom djelovanju, a za njih 27 dokaza nije dovoljno za proces te će svi oni biti pušteni.

SAD se oštro protive ovoj Karzaijevoj najavi jer drže da su zatvorenici odgovorni za ubIstva i ranjavanja američkih i savezničkih vojnika, javlja Reuters.

Ovim problemom dodatno bi se mogli zakomplicirati odnosi između Afganistana i SAD-a u vrijeme kada pokušavaju pronaći zajednički okvir djelovanja po pitanju povlačenja američkih vojnika s afganistanskog teritorija.

Prošle sedmice američki su se senatori susreli s Karzaijem u Kabulu te ga upozorili kako će, odluči li se na puštanje zatvorenika, to biti velik korak unazad u odnosima dviju zemalja. Afganistanski predsjednik, ipak, čini se, ostaje pri svojoj prvobitnoj odluci, prenosi Dnevnik.hr.

(FENA)