Gradovi u SAD-u na ivici kolapsa (Video)

0
174

U SAD-u je potrebno obnoviti 59 hiljada mostova, a raspadaju se brojni putevi i aerodromi.

Jedna od najnaprednijih država svijeta suočava se s problemom infrastrukture. U Flintu u saveznoj državi Michigan trenutno se izvodi velika rekonstrukcija sistema vodoopskrbe zbog trovanja olovom koje ostavlja ozbiljne posljedice po zdravlje.

Iako je Flint u središtu američkih i svjetskih medija, to nije jedini grad s dotrajalom infrastrukturom.

David Khadib i njegove kolege taksisti obično voze turiste, koji napuštaju groblje Arlington preko Memorijalnog mosta u Washingtonu.

Iako preko rijeke prelazi od deset do petnaest puta dnevno, dobro mu je poznato da se ispod površine ovaj most raspada.

Ako vlasti ne izdvoje 250 miliona dolara za obnovu, ova glavna cesta koja vodi u glavni grad SAD-a, bit će zatvorena za automobile u narednih pet godina.

„Šteta bi bilo da se u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država sruši most. Jeste zahrđao, ali kad već troše tolike milijarde, zar ne mogu popraviti most u glavnom gradu? Zar to nije sramota?” kaže taksista David Khadib.

Raspadaju se putevi i aerodromi

„U SAD-u, potrebno je obnoviti čak 59 hiljada mostova. Osim njih, raspadaju se putevi, a i aerodromi su u lošem stanju. Zbog nedostatka postrojenja za prečišćavanje, otpadne vode su prilično uobičajene.“ izvještava novinarka Al Jazeere Patty Culhane.

Casey Dinges lobira u Kongresu za viša izdvajanja za infrastrukturu. Kaže da će godišnje trebati 150 milijardi za obnovu širom zemlje, ali nema dovoljno javnog pritiska na političare.

„Infrastruktura je nešto što ljudi uzimaju zdravo za gotovo, sve dok nema kvarova u njihovom naselju. U SAD-u svake dvije minute pukne vodovodna cijev, ali ako se to vas ne tiče, o tome uopće ne razmišljate.” Kaže Casey Dinges iz Američkog udruženja građevinskih inženjera.

Kongres je nedavno odobrio iznos od 305 milijardi dolara za infrastrukturne projekte. To neće riješiti sve probleme, a dodatna sredstva se neće izdvajati.

Taksista Khadib smatra da je problem u Washingtonu, što znači da bi njegovo rješavanje moglo da traje nekoliko godina.

On će nastaviti da vozi putevima i preko mostova, iako je svjestan da mnogi od njih nisu sigurni.

Izvor: Al Jazeera