Građani traže potpisivanje izjava bivših ministara i premijera o odricanju plata

0
83

Oko 1.000 građana simboličnom mirnom šetnjom danas željeli su, kako kažu pokazati da nasilje nije rješenje, ali da neće odustati od zahtjeva upućenih Skupštini TK.

Traže amnestiju, odnosno, oslobođenje od krivičnog gonjenja ili potpuno ili djelimično oslobođenje od izvršenja kazne za sve učesnike u demonstracijama.

Nakon dolaska demonstranata ispred sjedišta Skupštine TK, nekoliko građana i građanki ispred plenuma TK ušlo je u zgradu Skupštine kako bi razgovarali sa predsjedavajućim Skupštine TK, Slađanom Ilićem.

Rekli su kako su nezadovoljni radom Skupštine TK i tražili su  trenutačno rješavanje ultimativnih zahtjeva. Zahtjevi se odnose na donošenje zakona o amnestiji, kao i potpisivanje izjava da bi se, kako kažu,i dokumentovalo odricanje plata bivšeg premijera i ministara za period nakon prestanka vršenja dužnosti.

Predsjednik Skupštine TK, Slađan Ilić u razgovoru sa članovima Plenuma, rekao je kako će na Kolegiju Skupštine predložiti da svaki ministar potpiše izjavu kojom  se odriče beneficija i plata za period nakon prestanka obavljanja dužnosti.

Demonstranti su se razišli iza 15 sati. Poručili su da će sutra biti potpora radnicima fabrika u stečaju, koji su za  sutra najavili mirna okupljanja zgrade Kanotnalnog suda.

(RTV Slon/Foto: Tuzlanski.ba)